SRBI U SIDNEJU

Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika

Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

 

Mladi tek rukopoloženi sveštenik opsuje majku 85-godišnjem članu Crkve i onda krene da ga udari. Dokle će narod da okreće ledja, da ćuti i da toleriše ponašanje mladog sveštenika Vladimira Šipovca, koji svojim grubim i diktatorskim ponašanjem teroriše članove i parohijane Srpske Pravoslavne Crkve “Sveti Sava” u melburskom predgradju Grinsboru u Australiji.

Milan Vekovich, 19.02.2008

+++


Da li treba nesto loše da se dogodi ili možda treba australijska policija da interveniše ili možda australijska vlada da se umeša u unutrašnje stanje u ovoj srpskoj Crkvi, da bi se rešili unutrašnji problemi koji sve više nagrizaju ovu uzornu zajednicu od kako je za Vladiku australijanskog došao Vladika Irinej.

Zabrinjavajuće je da Vladika Irinej zna za kabadahijsko ponašanje oca V. Šipovca ali ništa ne preduzima da ga u tome spreči ili savetuje da ne čini to što čini i da mu naredi da se sa narodom kulturno i civilizovano ophodi, sa ljubavlju onako kako dolikuje jednom pravoslavnom svešteniku. Ali, avaj Vladika ništa ne preduzima.

Da li je možda razlog tome što je ovaj mladi sveštenik najposlušniji od svih u svom slugarstvu Vladici Irineju pa mu ovaj za to “plaća” maksimalnom tolerancijom? Ne znamo, ali ne jednom je O.V. Sipovac javno naglasio da:

”Ko je protiv sveštenika i Vladike nije mu mesto u Crkvi i neka ide iz Crkve”.

Kao da ima naroda koji je protiv svestenika i vladika! Pa taj isti narod srpski koga svestenik Sipovac svakodnevno vredja je od svojih usta odvajao da bi se NARODNIM parama napravila i Crkva i Crkveni Dom, pa kad je sve to uradjeno sad im taj narod nevalja. Kao da Vladika I O.V. Sipovac imaju neki drugi rezervni narod kojim ce zameniti ovaj sto je crkvu gradio dok su njih dvojica jos bili u pelenama. Ovako ako rade njih dvojica uskoro nece ni biti naroda u ovoj crkvi pa se pitamo sta ce onda njih dvojica I koga ce onda da vredjaju da ne govorimo o tome kome ce da drze Svetu Liturgiju.

Vec je pisano u ranijim tekstovima o nedostojnom ponasanju Vladike Irineja na Crkvenoj Slavi Sveti Sava u Grinsboru, kada Vladika nije hteo da dozvoli domacinu hramovne Slave g. Jovi Banjaninu da okrece Slavski Kolac sa njim I gde mu je u tom prilikom prigovorio na sledeci nacin:”Sta ces ti ovde kad otvoreno radis protiv svoga vladike”, sto je skandal svoje vrste i bez presedana u srpskoj zajednici Australije, i uvreda ne samo domacinu Hramovne Slave g. Banjaninu nego i citavoj crkvenoj zajednici koja je celu svecanost domacinski pripremila na kojoj je ugostila oko 800 ljudi.

Dokle tako Vladiko? Zar Vam nije jasno da zbog ovakvog ponasanja svestenika Sipovca narod izbegava da uzme naforu iz njegovih ruku, da je narodu dosadilo da ovaj svestenik optuzuje sa oltara svoj narod zbog toga sto mu je otac obolio pa cak dozvoli sebi da narod naziva “zlikovcima”. I to u Crkvi u kojoj je njegov otac sluzio punih 23 godine, primao platu i izdrzavao svoju familiju pa cak I skolovao svoga sina svetenika V. Sipovca. Zasto mu je sad taj narod kriv? Zar Crkvu da koristi kao mesto za osvetu ma iz kojih to bilo postojecij ili nepostojecih razloga bilo. Kuda sve to vodi? U Crkvi nema mesta za mrznju, Crkva je mesto gde se u ljubavi molimo Bogu pojedinacno i svi zajedno za sve sto je dobro u ovom i onom svetu, pa valjda svestenik Sipovac to treba da zna, valjda je to ucio u Bogosloviji, valjda mu je Sveto Pismo i Jevandjele osnovni putokaz u svestenickom zivotu?

Da zlo bude vece, ovaj mladi svestenik, verovatno sa blagoslovom Vladike, na istoj Slavi nije hteo da istuli svecu niti da ocita Ocenas, nego je napustio salu punu ljudi i rekao domacinu Slave: “ti si domacin i ti bi trebao to da znas”, i izgubio se kao da se to njega ne tice.

Pri kraju Slave, otac V Šipovac se sreo sa starim članom Crkvene opstine Cika Mijom Talijanom (starim 85 godina) i pruzio mu ruku i kaze -”Sretna nam Slava”

Čika Mijo Talijan mu je lagano odgovorio: “Kako ti da meni pružas ruku, kad nas sve nazivaš zlikovcima”?

Na šta mu je sveštenik Šipovac glasno odvratio: “Ja nisam rekao ‘zlikovci’ nego ‘zlotvori’(a svi su dobro čuli da je rekao zlikovci) i onda je starog čoveka opsovao i poslao u p…u materinu!.

Kada ga je čika Mijo upitao:”Zašto si me poslao u p….u materinu” mladi sveštenik Šipovac je počeo da se dere na njega: “Zaveži! Zaveži!… zaveži..” i krenuo je da udari starog čika Miju nekom vrstom karate udarca, te je počeo da se dere: ”Ako ti se ne svidja goni se odavde”.

Sva je sreca da su se tu nasli g. Lazo Marjanovic i sestra od svestenika (Kosa) pa su ga odvukli da ne bi udario starog čika Miju. Drskog i ljutog svestenika koji se ponovo vratio u salu i ponovo rekao cika Miji:

“Ako se ponašaš prema meni tako, neću da te opojim” i ponovo krenuo da udari starog Cika Mija da je barmen morao da ga na silu istera napolje, da ne bi nekoga povredio.

Zbog svega gore navedenog parohijani se s pravom pitaju zbog cega je ovaj svestenik miljenik Vladike Irineja, i zasto mu Vladika sve to tolerise? Kom to Vladici odgovara da ima kabadahije za svestenike?

Nama obicnim ljudima kojima je Srpska Crkva jedina otadzbina u Australiji nije jasno kakvi su to novi svestenici koji drze Krst u jednoj ruci, Bibliju u drugoj mrznju u srcu i smatraju i ponasaju se kao da su oni vlasnici crkvenih imanja a ne narod koji sve to stvorio?

Kakvi su to svestenici koji zajedno sa Vladikom javno govore kao oni nisu odgovorni narodu nego samo Bogu pa im to daje za pravo da se ponasaju kako god hoce? Kakvi su to svestenici, i Vladika zajedno sa njima, kad im ne treba Srpski narod nego su sami sebi dovoljni?

Milan Vekovich

reprinted from Novinar.de

Enter content here

Enter supporting content here