SRBI U SIDNEJU
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

U subotu 4. oktobra navršava se 20 godina od kada je prestalo da kuca plemenito srce vladike Petra

Svoj monaški život počeo je u manastriru Jošanica 1951. godine, a ovozemaljski život završio među svojim Srbima u Australiji nakon duže i teške neizlečive bolesti. Od oca pukovnika kraljeve vojske i majke potomka vojvode Petra Dobrnjca, pokojni vladika Petar je poneo odanost Svetosavlju i Srpstvu, a plemenitost i dobrota koju mu je Bog podario doprinela je da bude od svojih eparhijota jedinstveno i nepodeljeno voljen i poštovan.

 

Naša crkvenoškolska opština Sveti Velikomučenik Georgije daće u subotu pomen našem dragom Vladici, pa Vas pozivamo da nam se pridružite da zajednički odamo poštu među narodom sigurno najvoljenijem episkopu u Australiji, neimaru našeg prelepog manastira Novi Kalenić.

 

Hvala ti brate i vladiko Petra za sva dobra učinjena našoj Svetoj crkvi i mnogostradalnom rodu srpskom i oprosti nam ako smo nekada nešto nepravedno učinili prema Tebi, ako te nismo razumeli u bolesti i stradanju.

 

Počivaj u miru u svom i našem svetom manastiru, u ovoj slobodarskoj Bogomčuvanoj Australiji gde ti je Bogom određeno da čekaš vaskrsenje mrtvih.  

 

 

 

Biografija vladike Petra

 

Petar Bankerović, rođen od oca Ilije i majke Bosiljke 1925. u Splitu, gde mu je otac bio na službi kao žandarmerijski pukovnik. Otac mu se rodio u Vranju, od oca Milana i Milke (rođene Rogić, potomka vojvode Petra Dobrnjca). Osnovnu školu i 8 razreda gimnazije je pohađao u Novom Sadu, Cetinju i Beogradu.

U manastir Jošanicu kod Jagodine je stupio 1951. godine, da bi nešto kasnije, još uvek kao iskušenik, prešao u manastir Gornjak. Rasoforni monah je postao u Viskim Dečanima, a Na Cveti 1954. je rukopoložen u čin jerođakona od episkopa Vladimira (Rajića) u hramu Sv. velikomučenika Georgija u Prizrenu. U čin jeromonaha je od istog episkopa 1954. godine, u crkvi Svete Trojice u Beogradu.

Decembra 1955. godine on dolazi u Pariz, gde pohađa Duhovni institut Sv. Sergija. U Ameriku odlazi avgusta 1957. godine. Na Duhovnoj akademiji Sv. Vladimira u Njujorku studira teologiju od 1958. do 1961. Godinu dana provodi u misiji Ruske crkve na ostrvu Sv. Pavla na Aljasci, a zatim stupa u službu Srpske pravoslavne eparhije za Ameriku i Kanadu, gde ga zatiče i nesrećna podela u Srpskoj crkvi. Jerođakon Petar kao ubeđeni srpski nacionalista i antikomunista odlučuje da se pridruži vladici Dionosiju i Slobodnoj srpskoj pravoslavnoj crkviJerodjakon.  Služio je na mnogim parohijama. Najpre je bio paroh u Geri, Indijana, gde je ostao oko 7 godina, a potom biva postavьen za paroha u Oklandu, Kalifornija. Godinu dana nakon toga odlazi u Japan, gde je oko 6 meseci služio u Japanskoj pravoslavnoj crkvi, posle čega odlazi u Lebanon, Pensilvanija, gde je služio sledećih 7 godina.

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, prilikom proslave 50-godišnjice crkve Sv. Save u Geri, proizveden je u čin igumana novembra 1964. godine. Od strane Episkopa Slobodne srpske crkve, Irineja, 1968. proizveden je u čin arhimandrita. Veliku pažnju je posvećivao obrazovanju i crkvenoj štampi, uviđajući njihovu moć i uticaj na narod i omladinu. Izabran je za episkopa i hirotonisan 1977. godine, od strane Mitropolita Irineja  i episkopa Dimitrija, Slobodne srpske crkve i mitropolita Ukrajinske crkve Grigorija.

U Australiju je stigao 19. novembra iste godine, kao vikarni episkop blaženoupokojenog episkopa Dimitrija, po čijoj smrti ga je šesti crkvenonarodni sabor Slobodne srpske pravoslavne crkve izabrao za Episkopa australijsko-novozelandskog Slobodne srpske pravoslavne crkve.

Episkop Petar je nastavio putem svog prethodnika, proširujući rad u eparhiji i dodajući nove uspehe. Bio je glavna pokretačka snaga prilikom kupovine imanja za manastir Sv. Save 1981. godine, a posebno tokom izgradnje njegove crkve. Za uzor manastirske crkve u Holu, episkop Petar je izabrao crkvu manastira Kalenić, kao i mesto na kome će se ona zidati. Imao je inicijativu u okupljanju srpske dece oko Srpske crkve kroz letovališta i kampove, kao i u podizanju Spomen Krsta srpskim jasenovačkim novomučenicima.

Njegov plodan rad prekinula je bolest sa kojom se hrabro borio do kraja. Preminuo je u Kanberi 4. oktobra, 1988. godine, nakon duge i teške, neizlečive bolesti, hronične leukemije.

 

Enter supporting content here