SRBI U SIDNEJU
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Free Speech in Action

Његовом Преосвештенству

Епискпопу г. Иринеју  (Добријевићу)

Sydney

 

 

Предмет: Епископ Иринеј одлучује МИЛАНА ВЕКОВИЋА из одбора Црквеношколске општине Св. Саве у Гринзбороу. Уколико се не покаје и не одговори на овај акт у року од 14 дана по пријему истог, биће предат и Црквеном суду.

 

 

Пре свега, чланак под називом : ”Срби у Аустралији- време је да се пробудите и заштитите своју имовину” од 18.јула, 2007 је написао Милан Вековић у своје име као појединац. Чланак није потписан  ( као што то Епископ Иринеј тврди) са моје стране као председника надзорног одбора Црквеношколске општине Св. Саве у Гринзбороу, Викторија иако ја заузимам тај полозај.

 

Епископ Иринеј тврди да је мој чланак  изазваo пометњу, а даље констатује да је до тада само једна особа одговорила. Како мозе једна особа да изазове такву пометњу ? Епископ Иринеј даље наводи да је чланак написан на неписмен, недовезан, неоснован и преваран начин и да изазива анти-црквено реаговање против епископа и његовог ауторитета, а све везано за предстојећи нови заједнички црквени устав.

 

До сада, ни једна особа се није слозила да је мој чланак обухватио тумачења Епископа Иринеја.

 

Епископ Иринеј  уопште ме није контактовао увези поменутог чланка, нити сам пак добио било какав допис од њега. Први пут сам сазнао увези ове залбе 2. децембра, 2007.на црквеној седници када је исту прочитао управи наш председник. Датум тог писма је 23. oктобар, 2007 у коме се од мене трази да одговорим у року од 14 дана што је тада већ било прекасно. Нисам у потпуности схватио садрзај писма Епископа Иринеја и сматраo сам да би ми се на моју адресу упутило пропратно писмо. Прошло је било око две недеље, а од Епископа ништа није стигло. Хтео сам да сазнам шта је то што му се није свидело увези садрзаја мог чланка и импликација које га прате ?

 

Напокон ми је копију писма доставио наш секретар и то 17. децембра, 2007. када сам изјавио да имам право на исто јер у њему ме Епископ Иринеј оптузује за богохулство.

 

Пошто сам прочитао његово писмо, сматрам за лудост да Његово Преосвештенство Епископ Иринеј мозе да закључи да је црквена управа, којој и ја припадам, крива за мој чланак. Он отворено пише и оптузује чланове управе вређајући их изјавама о оваплоћеног комунизма у сред црквеног одбора једне Српске православне ЦШО у Аустралији какав није виђан ни у болном полувековном грцању Светосавске цркве под Црвеним окупаторима.

 

Ово отвара врата ка судском поступку за повреду части који могу да покрену чланови против Епископа.

 

Напоменуо сам у мом чланку да Његово Преосвештенство Епископ Иринеј себи дозвољава да буде судија, порота и џелат, а његов предњи коментар то потврђује.

 

Ја остајем при мојој изјави да је наше цркве и манастир градио народ за народ а ако он то сматра”агит-проповским”нека тако буде. У мом чланку уопште нисам казао да ”свештенослузитељи нису позвани да управљају црквама”. То су његове речи. Међутим, рекао сам да свештенослузитељи немају право да управљају и контролишу црквене одборе и остајем при свом мишљењу.

 

Назалост, Епископ Иринеј је врло вешт у фабриковању одговора на чланке како би послузило сопственим циљевима. У мом чланку изнете су чињенице које су довеле до дугоочекиваног литургијског јединства Српске Православне Цркве. Нигде није било речи да сам ја против таквог поновног јединства.

 

Међутим, навео сам да се натура нови устав који треба да усвоје обе епархије у Аустралији и да је ово изазвало унутарње сукобе између парохијана. Како би се такви сукоби избегли и још једна могућа подела, навео сам пример како су оваj проблем превазишли Руси у својој цркви.

 

Такође сам навео неке примедбе на нови устав како би се заштитила наша имовина у Аустралији и како би ми могли самостално да управљамо и регулишемо нашим фондовима преко наших црквених тела  ( независно од Београда) а у оквиру закона и устава Аустралије и Новог Зеланда. Зар је то претерано захтевати? Да бисмо били аутономни што се тиче наше администрације и имовине. У овој земљи ми имамо право на слободу говора и мишљења.

 

Нигде у мом чланку не пише да сам ја позивао на нови РАСКОЛ и нигде не стоји да сам рекао да ће Свети Синод, Његова Светост Патријарх или било који епископ да распрода сву имовину Новограчаничке митрополије. То су речи и тумачење Епископа Иринеја.

 

Епископ Иринеј тврди да се чланство само стиче дејством крштења и миропомазања за разлику од финансијског чланства црквеношсколских општина. По нашем садашњем уставу и законима Аустралије, парохијанин мозе да гласа само ако је финасијски члан. Биће интересантно ако се у новопредлозеном уставу дозволи нефинасијским члановима да имају право да управљају својим црквеношколским општинама или ће то пак бити доступно само свештенству.

 

Једини грех који сам ја починио након што сам прочитао писмо Епископа Иринеја јесте моје непознавање црквеног закона којим ми се спречава да имам сопствена гледишта. Било ми је непознато да се не мозе довести у питање ауторитет Светог Синода, епископа и свештенства. Такође ми није било познато да су изабране управе црквеношколских општина само слуге и да немају право да расправљају и доносе своје оцене. Није ми било познато да епископ мозе да изабране председнике и чланове управе разреши дузности уколико их не симпатише. Није ми било познато да низе инстанце немају право да преиспитују одлуке виших.

 

Епископ је изјавио да ме одлучује из одбора Црквеношколске општине Св. Саве у Гринзбароу уколико се не покајаем  и не одговорим на његов акт у року од 14 дана по примитку истог.

 

Када свештеник мозе да се слузи речима као што су: ”јеби га” и ”одјеби” које не доликују свештенику, и када поручује црквеном члану: ”иди код Турака”; када исти свештеник  мозе да пљује на члана црквене управе и да га назове: ”ђубре једно”, када пак други свештеник назива парохијане ”јебиветрима” када казе : ”ја имам своје мишљење” и ” докурчи ми када ми неко сере”, ”ја сам свештеник који покушaва да учини разлику”. ”не зелим да будем пошлушан запосленик полуписмених буздована који користе цркву за изивљавање својих болесних умова”. Када казу: нећу да затворим уста када видим нешто што ми се не допада, само зато што ме неки дркаџија мозе отпустити као свог свештеника…” Када свештеник мозе да назове црквеног великодостојника (као што је Владика) именима као што су: Кермит забац, Паја Патак, Господин Бин и Хомер Симпсон… и они не морају да се покају или да се извине?

 

С којим правом онда Епископ Иринеј трази од мене дa се покајем што сам написао чланак који обухвата историју Слободне српске православне цркве, разлоге због којих су наши родитељи изградили наше цркве и манастир и мој став по коме би требало да администрацију над нашом црквеном имовином вршe и контролишу наши црквени одбори и повереништва у Аустралији и Новом Зеланду.

 

Сасвим јасно изгледа да постоји један закон за свештенство, а други за парохијане. И све док је тако долазиће до сукоба унутар наших црквених управа.

 

На крају бих зелео да питам Епископа Иринеја да објасни зашто је он против речи: ”Слободна српска православна црква”, зашто му смета то име, зашто је нeпoзељно и зашто би то било штетно по српску заједницу? Такође позивам било кога да објасни због чега би ове речи угрозиле српско јединство? Мени је добро познато да након постигнутог литургијског јединства, ми смо усвојили назив: ”Српска православна новограчаничка митрополија- Епархија за Аустралију и Нови Зеланд” и то треба ускоро да се угаси и тиме избрише траг антикомунистичке борбе српског народа!

 

Не могу да схватим зашто наши садашњи епископи у Аустралији и они у Србији негују јако мало поштовања и признања према мукама оних који су се борили и градили под барјаком Слободне српске православне цркве. Oни су били ти против којих се непрестано борио комунистички резим ондашње Југославије и којима је претио својим безбозничким ставом. То су људи који су са собом донели Српство, Светосавље и Крсно Име и тако одрзали своју веру, обичаје и културу.

 

Љубећи свету десницу,

 

 

Милан Вековић

26. децембар, 2007.

 

 

 

Примерак доставити на увид:

 

Светом Синоду Српске Православне Цркве, Србија

 

Црквеном Суду Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Новограчаничке Митрополије

 

Високопречасном Протојереју Ставрофору Недељку Милановићу, Архијерејском Намеснику за Запад,Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Новограцаничке Митрополије

 

Епархијском савету Епархије за Аустралијуи Нови Зеланд Новограчаничке митрополије

 

Српској православној епархији за Аустралију и Нови Зеланд у Сиднеју

 

Црквеношколској општини Св. Саве у Гринзбароу

 

Српским медијaма

 

 

Bishop Irinej DIRECTS that MILAN VEKOVICH be DISCHARGED from the Committee of Church -School Congregation of St Sava in Greensborough Victoria in the event that he does not repent and responds to this decree within 14 days of receipt of same in which case he will be made to stand before the Ecclesiastic Court.

 

      **********************************************************

 

First of all, the article -”Serbs in Australia- its time to wake up and protect your assets”, dated 18/07/2007 was written by Milan Vekovich in his own right as an individual. It was not signed (as Bishop Irinej has indicated) by myself as the president of the Controlling (Audit) Board of the Church-School Congregation of St Sava Greensborough, Victoria. Even though I hold that position.

 

Bishop Irinej states that my article caused a disturbance and yet he states that only one person had responded to date. - how can one person cause such a disturbance?

Bishop Irinej also states that it was written in an illiterate, unconnected, unfounded, and deceitful and insanely manner in which to incite anti church sentiment against the Bishop and his authority and everything to do with the forthcoming new joint constitution.

 

To date, not one person has agreed that my article covered Bishop Irinej's interpretations.

 

Bishop Irinej has never contacted me re the above article, nor have I received any correspondence from it. The first I had heard of this complaint was at the 2nd of December church meeting, when our president read it to the committee. It was dated 23rd October 2007 and asking that I respond within 14 days which was well overdue.

I did not understand fully, the contents of Bishop Irinej's letter and thought that a forwarding letter would be sent to my address. Some two weeks had passed and nothing from the Bishop.  I wanted to know what he disliked about the content of my article and what the implications associated with it are? 

 

I was finally given a copy of the letter from our secretary on 17/12/2007 when I stated that I have a right to the letter in which Bishop Irinej accuses me of “blasphemy”.

 

Upon reading his letter, I think it madness that His Grace Bishop Irinej can conclude that the Church Committee to which I belong to, is at fault for my article. He openly writes and blames the members of the committee and insults them by stating, “this Church-School Congregation is an obvious birth of communism not even witnessed in the painful half century of languishing of St Sava's Church under the Red occupiers”.

This opens the door to court action by the members for defamation against the Bishop.

 

I did mention in my article that His Grace Bishop Irinej allows himself to become judge, jury and executioner and his remark above verifies this.

 

I stand by my statement, that our Churches and Monastery were “built by the people, for the people” and if he calls it “anti-priest words” then let it be.

 

Nowhere in my article did I say that the clergy do not have the calling to run the Churches (these are his words). However I did say that “the clergy have no right to run and control the Church committees” and I stand by my opinion.

 

Unfortunately, Bishop Irinej is skilful in fabricating replies to articles that suit his own goals.

My article openly stated the facts that led to our long awaited liturgical unity of the Serbian Orthodox Church. Nowhere was it stated that I was against any reunification.

 

I did however state that there is a push for a new constitution to be adopted by both the dioceses in Australia and that this has caused infighting amongst parishioners.

To avoid this infighting and another possible split, I gave an example of how the Russians had overcome this problem within their church.

 

I also stated some points as to what I thought should be added to the new constitution in order to protect our assets in Australia and how we may independently regulate and direct all of our funds and properties through our own bodies (not subject to Belgrade) and within the laws and constitution of Australia and New Zealand. Is that too much to ask for? To be autonomous as far as our administration and our properties are concerned. We have a right to freedom of speech and opinion in this country.

 

Nowhere in my article did I call for a new SCHISM and nowhere did I state that The Holy Synod, His Holiness the Patriarch, or any Bishop sell off the entire church property of the New Gracanica Metropolitanate. These are Bishop Irinej's words and interpretations.

 

Bishop Irinej states that “membership is only attained through the effect of holy baptism and chrismation as opposed to financial membership of a church-school congregation”. Under our present constitution and the laws of Australia, a parishioner can only vote if he is a financial member. It will be interesting if the proposed new constitution allows non financial members a say in the running of their church congregations or will this be left to the priesthood only.

 

 

 

 

 

 

The only sin that I have committed after reading Bishop Irinej's letters, was my unawareness of Church law, restricting me from having my own viewpoints. I was unaware that the authority of the Holy Synod, Bishops and the clergy is to be questioned. I was unaware that elected church-school congregation committees are only there as servants and that they cannot debate about and draw their own conclusions. I was not aware that elected Presidents and committee members could be discharged from their positions in the event that the Bishop has a disliking to them. I was not aware that lower jurisdictions were unable to review the decisions made by higher ones.

 

The Bishop has stated that I will be discharged from the Committee of the Church -School Congregation of St Sava in Greensborough in the event that I do not repent and respond within 14 days of receipt of same.

 

When a priest can use words such as “fuck it” and “odjebi” which are unbecoming of a priest, and then request that a member should go with the Turks “idi kod Turaka”. When that same priest can spit at a Church Committee member and call him “Djubre jedan”. When another priest can call parishioners “shit-kickers”, when a priest can say, “I have an opinion”, when they say “I have a right to be pissed-off when somebody bullshitts me”, when they say, “ I'm a priest trying to make a difference. I don't want to be an obedient employee of half-literate bozos who use the Church as a place for exhibiting their sick egos”, when they say, “I don't want my mouth to be shut when I see something that I do not like, just because some jerk can sack me as his priest”, when a priest can call a high ranking church official ( a Vladika ) names such as, “Kermit the Frog, Daffy Duck, Mr. Bean and Homer Simpson” and they do not have to repent or apologise.

What right then, has Bishop Irinej, to request that I repent for writing an article that covers the history of the Free Serbian Orthodox Church, the reason why our parents had built our Churches and monastery and giving my viewpoint as to why the administration of our Church properties and assets should be governed and controlled by our Church committees and Property Trusts in Australia and New Zealand.

 

It clearly indicates that there is, in existence, one law for the priesthood and another law for the parishioners and whilst this law is seen to be far apart from one-another, you will always have infighting within our Church committees.

 

Finally, I would like Bishop Irinej to explain why he is against the words, “Free Serbian Orthodox Church” why the name is a menace, why it is undesirable and why it is likely to cause harm within the Serbian community. I also call on anybody else to explain why these historic words jeopardise Serbian unity.

( I know all too well that since liturgical unity, we have accepted the name, “The Serbian Otrthodox Metropolitate Of New Gracanica Diocese of Australia and New Zealand”- this too, is soon to be distinguished, losing all memory of the anti communist struggle of the Serbian people).

 

 

 

I cannot understand why our current Bishops in Australia and from Serbia, show little respect and recognition of the struggles of those who fought and built under the banner of the “Free Serbian Orthodox Church”. It was they, who the communist regime in the then Yugoslavia consistently fought against and who threatened their policy of atheism. These people brought with them, “Serbianism, St Sava and Slava and kept our religion, customs and culture alive.

Now I hear that the word, “Free” is to be extinguished from all Churches and buildings that they had built...........       

 

 

 

 

Milan Vekovich     26/12/2007

 

 

cc. Holy Synod of the Serbian Orthodox Church, Serbia

The Ecclesiastic Court of the Diocese for Australia and New Zealand, New Gracanica Metropolitanate,

Most Reverend Archpriest (Stavrofor) Nedeljko Milanovic (Western Region Dean, Diocese for Australia and New Zealand, New Gracanica Metropolitanate,

Diocesan Council and The Serbian Orthodox Metropolitate of New Gracanica Diocese of Australia and New Zealand, Canberra,

The Serbian Orthodox Diocese for Australia and New Zealand, Sydney

The Church-School Congregation of St Sava, Greensborough,

AND

Ethnic Serbian media.

Enter supporting content here