SRBI U SIDNEJU

Hasim Taci se seta po Sidneju

Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

“Hašim Taći” se sada šeta po Sidneju!

Neće nas Tači da tlači
Neće nas Tači da tlači

Mnogi prisutni na redovnoj skupštini crkveno-školske opštine “Sveti Djordje” u sidnejskom predgradju Kabramata, nisu čuli, ili nisu pridali važnost kratkoj, ali potresnoj diskusiji jednog od graditelja i zadužbinara ove crkve, nosioca Ordena Svetog Save, gospodina Veselina Savića.

Slobodan Pravdić; Sidnej - Kabramata; 05.05.2008

Mnogi prisutni na redovnoj skupštini crkveno-školske opštine “Sveti Djordje” u sidnejskom predgradju Kabramata, nisu čuli, ili nisu pridali važnost kratkoj, ali potresnoj diskusiji jednog od graditelja i zadužbinara ove crkve, nosioca Ordena Svetog Save, gospodina Veselina Savića.

Slobodan Pravdić; Sidnej - Kabramata; 05.05.2008

+++


Gospodin Savić ce uskoro naravniti 90 godina, a jos je krepak i pokretan starac i bez dlake na jeziku. Ako je iko zaslužio Oreden “Svetog Save” od australijskih Srba, to se može kazati za ovog čoveka, podoficira – pilota Kraljevske Jugoslovenske Vojske, i čoveka koji je bio u prvoj grupi Srba koji su na Ravnoj Gori položili zakletvu pred ondašnjim pukovnikom Dragoljubom – Dražom Mihailovićem.

U priču o Veselinu Saviću utkan je celokupan život i stvaralaštvo sidnejskih Srba emigranata. Veselin Savić je bio prvi predsednik gradjevinskog odbora crkveno-školske opštine “Sveti Djordje” i svojim rukama, iako nije bio zidar, može se reći da je svojim rukama lično sazidao pola svetog hrama, dobivsi i pocasno zvanje Kuma Crkve. Isto tako, zidao je i predvodio radove na domu “Udruzenja boraca Draza Mihailovic”, kao i u toku gradnje doma Srpske Narodne Odbrane u Sidneju.

Skupstina se u Kabramati odvijala pod velom nevidjenog bezakonja, po dikataturi Djure Djurdjevića i njegove “bosanske klike” a sve sa blagoslovom “nadležnog vladike” odnosno administratora Novogračanicke eparhije.

Kao i ranije, od kada su u domu Srpskog Kulturnog Kluba pre tri godine izvršili sa odabranom grupom “pripremne izbore” nove uprave za preuzimanje crkvenoskolske opstine, pa i posle sudsksog spora koji je pojeo skoro sto hiljada dolara, i ova skupština je bila neregularna:

  • - Pre skupstine isključena je grupa od preko 50 redovnih finansiskih članova, koji su se smatrali opozicijom a skoro da svi Srbi iz Srbije.
  • - Djura Djurdjevic je time ojačao svoj “Bosanski Lobi”: Saopšteno je da od preko 400 članova koliko ih je pre tri godine bilo, trenutno ima svega oko 250 punopravnih finansijkih članova.
  • - Za regularno zakonito zasedanje skupstine potrebna je nadpolovična većina, koja nije bila prisutna, jer je prisustvovalo svega 85 clanova.
  • - Saopšteno je, a to nije niko mogao da proveri da ima dovoljan broj punomoćja i da skupština ima sa tim punomoćjima kvorum i da može da se održi.
  • - Na skupštini su se po prethodnom dogovoru, kao i u prethodne dve godine isti upravnici ponovo “samoizabrali” i stavili na čelo.

Prema pravilima za promenu trastija potrebno je dvotrećinsko prisustvo članstva, ali pošto za Djuru Djurdjevica i njegovog vladiku pravila ne važe, i ova trojka je promenjena. Stari dugogodisnji clanovi Trasta C.Š.O. bili g. Radomir Obradovic član od osnivanja i utemeljivac crkve, Momčilo, sin Petra Sedlana koji takodje jedan od graditelja i utemljivaca crkve, Borislav Vučićevic sin prvog presednika ove C.Š.O. Oni su svi bili članovi trasta - imovinski poverenici od osnivanja C.Š.O

Da apsurd bude veći za jednog od članova trasta, izabran je jedan od vernih slulgu Djure Djurdjevica, izvesni opet Djuro Bubalo koji je svega dve godine član ove crkveno-školske opstine.

A da apsurd bude još veći, član trasta je postao i Rajko Ignjatic, desna ruka Djure Djurdjevica, predsednik C.S.O i predsednik SKK Sveti Sava, u čijem je domu održana uzurpatorska pripremna “skupština”, na kojoj je postignut dogovor, da ova “klika” preuzme Crkveno-školsku opštinu.

Kada je gospodin Veselin Savić sagledao ovo bezakonje, a revoltiran drakonskim merama vladike Irineja, koje ovaj bezobzirno i beskrupulozno sprovodi širom Australie, a pošto je sudbinu mnogih Srba, rodjenih u Australiji doživeo i njegov sin Božidar Savić, koji je sa ocem barabar radio i mešao malter kao petnaestogodišnjak na podizanju ovog svetog hrama, zbog prisustva skupu u manastiru 29. decembra 2007. isključen posle 40 godina iz članstva, nije mogao da izdrži niti da se uzdrži.

Ustao je i rekao:

“Draga braćo,  Srbi na Kosovu imaju jednog Hašima Taćija koji ih tamo proganja i isteruje ih sa Kosova. I mi Srbi imamo ovde “Hašima Taćija”, koji se šeta po Sidneju i to isto radi sa Srbima u Australiji “.

Mi koji smo bili prisutni na skupštini “pretpostavljamo” da je veseli Veselin Savic mislio na vladiku Irineja koji proganja i isteruje iz članstva pa čak i ekskomunicira (isključuje iz pravoslavne vere) poštene i čestite Srbe, koji su odvajali od usta da bi podizali srpske svetinje ovde u dalekoj Australiji.Mi koji smo bili prisutni na skupštini “pretpostavljamo” da je veseli Veselin Savic mislio na vladiku Irineja koji proganja i isteruje iz članstva pa čak i ekskomunicira (isključuje iz pravoslavne vere) poštene i čestite Srbe, koji su odvajali od usta da bi podizali srpske svetinje ovde u dalekoj Australiji.Hasim Taći na Kosovu proteruje sve Srbe odreda. Ovaj se okomio po planu “bosanskog lobija” ne samo na Srbe sa Kosova, nego na Srbe iz Srbije.Svim Srbima Australije kao i našim čitaocima postavljamo pitanje:

Šta oni misle, ako im i to pravo nije uskraćeno saopštenjima za javnost i dekretima vladike Irineja, na koga je gospodin Savic mislio, kada je kazao da i mi imamo ovde u Australji naseg “Hašima Taćija”?

 

Slobodan Pravdić; Sidnej – Kabramata; 05.05.2008
(Posle 36 godina punopravnog finansijskog clanstva, zbog prisustva skupu u Manastiru Novom Kalenicu 29. decembra 2007. odlukom vladike Irineja sada ISKLJUČEN IZ ČLANSTVA)

reproduced from Novinar.de

Enter supporting content here