SRBI U SIDNEJU
Who desecrated our monastery?
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Pre nedelju dana prvo na internet prezentaciji biskupa Irineja (www.soc.org.au) a onda I u frankfurtskim Vestima izdanje za Australiju je izaslo saopstenje podpisano sa +Irinej, a pod naslovom “Oskrnavljen hram manastira Sveti Sava u Holu”.

 +++

Posto sam bio ucesnik dogadjanja “oskrnavljenja manastira” zeleo bih da ispricam sta se stvarno desilo, a saljem Vam I fotografije da ilustruju ovu moju pricu.

Iz Melburna sam dosao u manastir u petak vece (21. marta) da kao clan Prperti Trasta ( prevod koji se koristi je “Staratelji manastirskog imanja”) prisustvujem redovnoj godisnjoj skupstini. Nas nekoliko koji smo dosli dan pred skupstinu smo hteli da odemo do manastirske crkve I zapalimo svece ali nas je lokalni cisac u manastiru Ilija obavestio da ne mozemo da udjemo u crkvu jer je vladika Irinej naredio da za ucesnike godisnje skupstine crkva bude zakljucana. Mi prisutni smo se dogovorili da kao Staratelji imanja i manastira sutra ujutru pozovemo bravara da otvori manastirsku crkvu da bi narod koji dolazi iz cele Australije mogao da poseti nas hram i zapali sveće. Ujutru nas oko 70 iz Melburna, Djilonga, Vodonge, Sidneja, Brizbajna, Kanbere … smo se okupili ispred zakljucanih vrata hrama. Kada je dosao bravar predlozio nam je da moze da udje kroz otvoreni prozor i svi smo usli u crkvu.

Kada smo posle pola sata izasli iz hrama videli smo dvoje policijskih kola I policiju koja razgovara sa tek doslim iz USA monahom 70 godisnjim Serafimom. Serafim je objasnio policiji da je crkva “vladike Irineja, a ne ove bande“. Policajci su onda prisli predsedniku Trasta gos. Ratomiru Nesicu, a kada im je ovaj pokazao papire, otisli su izvinjavajuci se sto su nas uznemiravali.

Mi smo onda otisli u veliku salu I kao sto je bilo I predvidjeno odrzali nasu redovnu godisnju skupstinu, a na kojoj smo ponovo dali poverenje istoj upravi na celu sa gospodinim Nesicem. Ne bih Vam sada govorio o svim odlukama sa Godisnje skupstine jer pretpostavljam da ce Trast da Vam posalje zvanicno saopstenje o tome.

U nedelju sam se vratio u Melburn, a vec u utorak iznenadjujuce brzo za uobicajeno spori sajt biskupa Irineja je stiglo saopstenje da smo oskrnavili manastir. Biskup saopstava da je “bezboznicnim cinom” oskrnavljen manastir , a da smo se tamo okupili zbog “TKZ” godisnje skupstine. Prvo nasa skupstina nije ni malo “takozvana” , mi smo vec trideset godina kod australijske drzavne administracije registrovani kao organizacija koja po zakonu mora da odrzi godisnju skupstini I o tome obavesti odgovarajuce drzavne strukture. Biskup se zanosi I misli da je u Australiji stariji I od Kraljice I vlade Australije, pa nesto sto je drzava registrovala po svim propisima on naziva tkz.

Medju onima koji su “bezboznicki srknavili” manastir su 17 Srba koji su bili predsednici Crkvenoskolskih opstina, 23 su bili clanovi eparhijskih tela, a gotovo svi su bili u crkvenim upravama. Za sve nas je godinama manastir Novi Kalenic druga kuca, mi smo ga od temelja gradili i podizali, izgradjivali i cuvali. Biskup Irinej je odlucio da ne zivi u predivnoj rezidenciji manastira, da u manastiru ne odrzava Crkveno narodni sabor. Zivi na nepoznatoj adresi u Sidneju, a u delu grada poznatom po homoseksualcima. Znaci mozemo da zakljucimo da manastir “bezboznicki srnave” oni koji su ga podizali, koji su u njega ulozili mesece dobrovoljnog rada, koji su bili ktitori svojim prilozima, oni koji su podigli na manastirskom imanju jedini u svetu Krst – spomenik za 700.000 jasenovackih novomucenika, predivnu vladicansku rezidenciju, Drazinu kolibu, mnogobrojne druge pratece objekta (sale, sportske terene, decije letovaliste …). S druge strane manastir “cuva” i brani jezuita, ekumenista, zaljubljenik u Vatikan, pobornik novotarenja, mrzitelj manastirskog zivota, jedini srpski vladika koji nikada nije bio iskuseniki niti ziveo u manastiru.

Kada smo u nedelju jutro polazili nazad u Melburn sreli smo vise Srba iz Kanbere koji su se vracali iz hrama jer sluzbe nije bilo jer biskup nije obezbedio svestenika da sluzi. Tako te nedelje pretpostavljam jedini srpski manastir u celom svetu, osim onih porusenih na mucenickom Kosovu, koji je bio bez sluzbe Bozije je zahvaljujuci Irineju bio nas Novi Kalenic.

Na kraju da kazem svoje misljenje, manastit Svetog Save u Kanberi jeste bezboznicki oskrnavljen, ali ne one subote kada smo mi dosli da zapalimo svece, vec nedelju dana kasnije kada je tamo sluzio biskup koji se na vernost zakleo ne Spasitelju nego velikom arhitekti.

D.J. Melburn; 03.04.2008

Enter supporting content here