SRBI U SIDNEJU
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Tragična zbivanja u srpskoj zajednici u Kanberi počela su još za vreme vladike Milutina i ondašnjih viših crkvenih vlasti u kojima je glavnu reč vodio namesnik Djuro Djurdjevic iz Sidneja.

za novinar.de iz Australije, Milan Martinović

Članovi crkve na Forestu sa kojima sam razgovarao, otvoreno optužuju Djurdjevica za otvaranje kamberske “rak rane”, jer je kako kazu, on otvoreno podržavao jednu organizovanu grupu krajnjih ekstremista kojima je bio cilj ne samo kontrolisanje, nego i preuzimanje imovine ove, nacionalno i verski jake crkvene opstine.

G. Stevo Ilic koji je jedno vreme bio na polozaju predsednika kaze da su bila dva pokusaja smenjivanja clanova imovinskog trasta, da je se pokusalo sa upisivanjem novih clanova koji su trebali da budu glasacka masina na skupstini. Posle svega sto se izdesavalo u Sidneju gde je izvrsena otimacina crkve u Kabramati i Blektaunu, mi smo videli koliko je sati o odlucno stali na put ovome bezakonju.

Dolaskom vladike Irineja, bezakonja pocinju na sirem frontu. Vladika Irinej sledi politiku vladike Milutina i njegovih savetnika pa protivustavno, i protivzakonito smenjuje legalno izabrani crkveni odbor i postavlja takozvano “poverenistvo” da upravlja crkvenom opstinom. Clanovi Crkvene opstine tvrde da ta provizija o “poverenistvu” ne postoji u jos uvek vazecem crkvenom Ustavu, a isto tako ta odluka je suprotna drzavnom zakonu o inkorporiranim asocijacijama. Tako je drzava priznala crkvenu upravu koja je zakonita i na redovnoj skupstini izabrana. Ove godine je doslo cak i do insceniranog skandala na redovnoj skupstini o cemu je srpska stampa pristrasno pisala stavljajuci se u sluzbu grupacije koju podrzava i blagoslilja vladika Irinej.

Sta se desavalo i šta se danas dešava iza kulisa?

Ovoj grupaciji nije bila u interesu samo ova crkvena opstina, vec i Srpski Kulturni Klub “Sveti Sava” na Mosonu, koji potencijalno predstavlja isto tako jedan veliki zalogaj. Pre nekoliko godina se oko ovoga Kluba vodio sudski spor na australijskom Vrhovnom Sudu. U tome procesu je raspravljano, ne samo pitanje vlasnistva vec i odgovornosti vezanih za njega i njegovu imovinu.

Jedno od resenja jeste da je za sudbinu ovoga kluba odgovorna novoformirana asocijacija koja se zove SERBIAN COUNCIL OF ACT, registrovana 22.marta 2002. godine. U dokumentu koji nam je predočen, pisanom 22. januara 2002, vezanom za osnivanje ove asocijacije, na strani broj 2 u tacki 11, kaze se da se ova institucija sastoji od predstavnika svih srpskih Crkvenih opstina i asocijacija sa podrucja Kanbere - ACT. Ova konstatacija je bazirana na odluci Vrhovnog Suda, tacka 12, (Order No. 42 sub-rule 2 (6) od 23 oktobra 2001. godine, sto znaci da je clanstvo u ovoj asocijaciji odredjeno sudskom odlukom. Faksimil dokumenta od dve stranice (prilog broj 1).

Jedan od osnivaca i graditelja ovog kluba Stevan Radovanov, pronasao je pre nekoliko dana u Generalnom Registru, da je 1. decembra prosle godine održana neka vrsta skupštine, po svemu sudeci nelegalna a na kojoj je uzurprirana vlast u ovoj asocijaciji, gde je registrovan dokument o promeni clanova u njenom Upravnom Odboru sa novom listom, cemu svedoci faksimil dokumenta (prilog broj 2). Vrlo je uočljiva promena u rubrici Public officer, i da je tu izvrsena promena ove osobe, sa oznakom “nova osoba”.

Kako tvrdi Branko Jevtovic, ovo svedoči i o potpuno istom receptu primenjenom za prethodni pokusaj uzurpiranja vlasti u Crkvenoj opstini na Forestu, gde je on predsednik Upravnog odbora.

Stevo Pilipovic je u decembru mesecu, kada je izvrsena ova promena Upravnog Odbora u u ovoj asocijaciji (Serbian Council of the ACT), jos uvek bio na polozaju predsednika SKK Kluba na Mosonu sve do aprila ove godine. On tvrdi da je ovaj sastanak organizovan ilegalno, da on kao predsednik Kluba nije bio pozvan, i da nista o njemu nije znao, dok se na svetlost dana nije pojavio ovaj izvod iz Generalnog Registra. On je izricit u tvrdnji da ova grupa nastoji da uzurpira vlast i da tako kontrolise srpsku zajednicom u Kanberi a sve sa blagoslovom vladike Irineja. On dalje kaze:

“Doduše, posle onog blasfemičnog natpisa u Vestima i falsifikata o godisnjoj skupštini u crkvi Svetog Djorja na Forestu, izostala im je šira medijska podrška. Vesti su verovatno uvidele svoju grešku u vezi sa podrškom koju su im dali, i nisu htele da objave naš demanti, pa su prestale i sa njihovom favorizacijom. Sada, kada se ovaj dokument pojavio, vrlo je vidljivo da je ova grupa pripremala otimanje ne samo Crkve, vec i Kluba, jer je skupstina u Crkvi odrzana nepuna dva meseca posele ove nelegalne.

VESTI (Frankfurtske) su isto tako jednostrano i navijački pisale o problemima u Klubu, i to smišljeno, uoči vanredne skupstine koju smo imali u aprilu.”

Branko Jevtović kaže, da na tu skupštinu, koja je definitivno bila ilegalna, nisu pozvani predstavnici pet srpskih asocijacija sa područja Kanbere:

  • Crkvena Opština “Sveti Djordje” sa Foresta,
  • Srpski Centar “Draza Mihailovic”,
  • Organizacija Srpskih Cetnika “Ravna Gora”,
  • Bocarski Klub “Kalenic”, i
  • Srpski radio program sa multietnicke radio stanice CMS.

Sve su ovo srpske institucije, od kojih samo jedna nije inkorporirana, i sve one su ovim aktom zaobidjene u širokom luku.

Rasplet na sudu

Branko Jevtović nam je po ovom pitanju dao zvaničnu izjavu:

“Sa ovakvim bezakonjem i sa ovakvim uzurpatorima nema rešenja bez suda, jer su oni shvatili da posto im niko na “rep” ne staje, da mogu da rade šta hoce i tako vrsljaju po srpskoj zajednici u nedogled. Nas narod kaze ‘možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš’. U prvoj instanci advokatu nase Ckrvene opstine date su potrebne instrukcije u ime gore navedenih asocijacija, i on ce za par dana svojim pismom obavestiti Generalni Registar ne samo o ovoj uzurpaciji, vec i o uzurpaciji vlasti u Klubu, povodom cega smo tamo ranije personalno ulozili zalbu, na koju jos nismo dobili odgovor. Konstitucija Kluba na strani broj 10 u tacki 12 pod rednim brojem 5 takodje precizira clanstvo u Upravnom odboru i predstavnike Crkvenih opstina i ostalih srpskih asocijacija. Faksimil Konstitucije (prilog broj 3) odredjuje da u Upravnom odboru Kluba moraju neizostavno biti zastupljeni; po jedan clan od onih koji su Dozivotni clanovi, od onih koji su Utemeljivaci, i po jedan predstavnik iz Council-a, obe crkvene opstine, predstavnici kluba na Vestonu (koji vise ne postoji), fudbalskog kluba, kao i predstavnici jos cetiri asocijacije.

Ovaj clan izricito podvlaci da niko, ni personalno niti u domenu asocijacija, ne moze da ima dominaciju u rukovanju Klubom. Posto oni pripremaju ovih dana na brzinu novu skupstinu Council-a, i kasne sa pozivima, i gde se od onih koji vuku konce daju instrukcije ko treba da se pozove a ko ne, od toga ce zavistiti da li ćemo protiv ove grupe pokrenuti sud ili ne, jer se radi o istoj grupi i u Council-u i u Klubu. Mnogi u svome radu ovde u Australiji zaboravljaju da je ovo pravna drzava. Mi imamo slucaj da je pre dve nedelje u Vodongi konacno pokrenut sud na istom ovom principu protiv onih koji ne postuju drzavni zakon i koji se kabadahijski ponasaju kada se docepaju vlasti. Isto tako i nasa Crkvena opstina ima neke personalne neraščiišćene račune sa Klubom, i konačno je dala advokatu nalog da pokrene sudski preoces, jer su se posle njegovog pisma i našeg potraživanja od pre dve nedelje, jednostavno oglusili i nisu ni odgovorili. Pošto oni misle da tako mogu i dalje, mi nismo imali izbora, pa će sud reci svoje, a troskove će platiti kao i uvek, krivac.”

Prota Dragan Saracevic, koji je sekretar Organizacije Srpskih Cetnika “Ravna Gora” mesni odbor za Kanberu, a koja je odgovorna za srpski radio program “Glas Ravne Gore” na etnickoj radio stanici 2XX kaze, da je ova ista grupacija poslala zalbu menadzeru, u kojoj tvrdi da taj program vodi jedna mala grupa “ekstremista” koja ne predstavlja vecinu, ovde ne znamo na sta misle, i gde traze da se taj program da nekome drugome, opet ne znamo kome, i gde se menadzeru preti da ce da se zale visoj drzavnoj instanci.

Prota Saracevic, koji je i jedan od urednika tog radio programa kaze:

“Organizacija Srpskih Cetnika Ravna Gora je inkorporirana asocijacija, i ona taj program vodi vec godinama, i naravno ona snosi svu odgovornost po tom pitanju. U zadnjih godinu dana, ovaj radio program je bio kroz voditelje, uzurpiran od iste ove iste grupe i koriscen kao sredstvo njihove propagande. Mi posedujemo snimke svih njihovih emisija, gde su citirali neke detalje i na Engleskom jeziku, koji sluze kao dokaz njihove licne propagande, posebno u periodu kada je Crkva na Forestu bila okupirana od Irinejevog poverenistva. Ima u tome dokaznom materijalu koga posedujemo cak i nezakonitog delovanja a posebno, zloupotrebe ovog radio programa. Takodje posedujemo najnovije pismene dokaze da su selektovali - cenzurisali obavestenja, pa neka izvole. Mi nismo pravili zalbu, niti smo bilo kome pretili. Kada je nas Uprvni odbor posle dugog strpljenja i sakupljanja dokaznog materijala reagovao, oni su angazovali i Irineja da ih brani svojim autoritetom. On je vrlo brzo reagovao i pisao licno menadzeru, da ja nisam svestenik i jos neke slicne nebuloze, kao da njega to zanima. Ja sam na toj radio stanici iskljucivo u svojstvu sekretara Organizacije Srpskih Cetnika Ravna Gora, ciji sam član preko dvadest godina. Posto ja imam dosta iskustva u novinarstvu, kojim se bavim vise od trideset pet godina, a posebno u uredjivackoj delatnosti, strogo vodimo racuna da program zadovolji svakog zaintersovanog. Ne dozvoljavamo i necemo dozvoliti nikakav oblik diskriminacije, niti ce taj radio program sluziti u bilo cije licne svrhe, niti ce favorizovati ikoga. Posebno na njemu se nece pojaviti ni jedna jedina rec propagande koja bi mogla da se pripise nama koji smo odgovorni, ili nasoj organizaciji kojoj nastojimo da povratimo ugled. Sve nase asocijacije sa podrucja Kanbere su, sto se tice ovoga radio programa dobro dosle sa svojim informacijama, i selekcije nece i nesme biti ni po kom osnovu.

Enter supporting content here