SRBI U SIDNEJU
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Svemu sveštenstvu, sveštenomonaštvu i administracijama crkveno-školskih opština SPC u Australiji.

Protojerej Dragan Saračević, 19.10.2009

+++

Obraćam se Vama a istovremeno i celokupnoj srpskoj javnosti, povodom akta Vašeg “episkopa” Ebr. 265/09 od 1. oktobra 2009. godine, u kome je izneo jos jednu u nizu notornih neistina vezanu za mene i moje ime.

Svemu sveštenstvu, sveštenomonaštvu i administracijama crkveno-školskih opština SPC u Australiji.

Protojerej Dragan Saračević, 19.10.2009

+++

Obraćam se Vama a istovremeno i celokupnoj srpskoj javnosti, povodom akta Vašeg “episkopa” Ebr. 265/09 od 1. oktobra 2009. godine, u kome je izneo jos jednu u nizu notornih neistina vezanu za mene i moje ime.

U prvom delu prve rečenice označenog akta, gospodin “episkop” je napravio:

  • a) jednu krupnu gramatičku grešku,
  • b) jednu neodredjenu konstantaciju i
  • v) izrekao jednu tešku klevetu.

Da bi smo analizirali deo te rečenice moramo ga prepisati, i on glasi:

“Našoj pažnji je predočena činjenica da je sa potpisom parohijana i člana crvkevnoškolske opštine “sv. vmuc. Georgije” g. Tome Banjanina, na anticrkvenom sajtu…”

Gramatička greška: umesto parohijana, treba da stoji parohijanina, budući da se radi o jednini, odnosno o samo jednoj osobi. Neodredjena konstatacija je u tome što se ne vidi koje crkvenoškolske opstine “sv. vmuc. Gerogije” je g. Toma Banjanin član, pošto ih samo u novogracanickoj eparhiji ima tri. Kleveta se odnosi na prezentaciju www.novinar.de, gde gospodin “episkop” tvrdi još jednu neistinu, da je to anticrkveni vebsajt.

Ovo samo uzgred, buduci da je sve to i “nasoj (čitalačkoj) pažnji predočeno.”

Ne želim i nije mi namera da ulazim u dublju analizu ovog “akta”, sto bi predstavljalo samo gubljenje dragocenog vremena. Namera mi je da ukratko i dokumentovano, kao što je to pre neki dan uradio g. Branko Jevtovic, crno na belo, demantujem tvrdnju, odnosno LAŽ koju je Vas “episkop” izneo u sledećoj recenici:

“G. Banjanin je tako javno iskazao nipodastavanje, ne samo odluka ovdasnjih eparhijskih vlasti, nego i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, koji je POTVRDIO ODLUKU Crkvenog suda NAŠE Eparhije o rascinjenju Dragana Saracevica.”

Dakle, jasno kao dan, Vas uvaženi gospodin “episkop” doslovce tvrdi odnosno LAŽE da je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve potvrdio ni manje ni vise, nego odluku Crkvenog suda NJEGOVE eparhije o mome takozvanom “raščinjenju”, gde opet ne pominje preciziranu formulaciju “deklaratornom”.

Uzgred da napomenen, da ovde duplo LAŽE; jer nije NJEGOVE eparhije, nego eparhije čiji je on jos uvek samo nekanonski – nezakoniti administrator, buduci da mu je prema Svetim Kanonima taj rok vec odavno istekao. Da ta eparhija nije NJEGOVA, vrlo precizno potvrdjuje ova ista sinodska odluka koja kaze da je on samo njen ADMINISTRATOR.

U cilju opravdanja moje tvrdnje i dokaza da Vas uvaženi gospodin “episkop” u ovoj njegovoj izjavi dvostruko LAŽE, prilažem kopiju originalne odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC, koja tretira ovaj slučaj i koja doslovce glasi:

SVETI ARHIJREJSKI SINOD
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Broj 611/zap.473
8. maj 2008. godine
u Beorgaru

VAŠE PREOSVEŠTENSTVO

Sveti arhijerejski sinod u sednici svojoj, pod gornjim brojem i datumom doneo je ovu odluku:

“Uzeti sa odobrenjem na znanje deklaratornu odluku Njegovog Preosvestenstva Episkopa australijsko-novozelandskog G. Irineja, administratora Eparhije australijsko-novozelandske Mitropolije novogracanicke, kojom je protojerej Dragan Saracevic lisen svestenickog cina.”

O prednjoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda cast nam je izvestiti Vase Preosvestenstvo, s molbom radi znanja, u vezi sa Vasim aktom br. 153 od 18. aprila 2008. godine.

Vaseg Preosvestenstva u Hristu brat

ZA PREDSEDNIKA SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA
Clan, Episkop žički
Hrizostom sr

Kao sto se iz priloženog akta jasno vidi, činjenica je da je uvaženi gospodin “episkop” Irinej doneo svoju ličnu odluku o mome “deklaratornom raščinjenju”, i tu se nigde ne pominje nikakav Crkveni Sud. Ovoga puta ne želim da ulazim u dublju analizu celog slučaja, ali samo mogu da napomenem to, da pojam “deklaratorno raščinjenje” ne postoji u pravoslavnom Kanonskom pravu, niti pak postoji i jedan jedini Sveti Kanon, od sedam Vaseljenskih ili opštepriznatih Pomesnih Sabora u Svetom Pravoslavlju, koji prepoznaje ovaj termin. Zaključak je jednostavan: ova odluka uvazenog gospodina “episkopa” je nekanonska, ili jednostavnije i lakse razumljivo, nezakonita.

Ukoliko je ovu odluku donosio prema Krivicnim Pravilima SPC, a kaze da jeste, osnovni postulat sto se tiče krivične odgovornosti sveštenih lica, izražen je u Članu 67, strana 27 istih Pravila, i on doslovce glasi:

“NIKO SE NE MOŽE KAZNITI NIJEDNOM CRKVENOM KAZNOM BEZ PRETHODNOG SASLUŠANJA.”

Pismene tužbe, ili pak pismenog ili usmenog poziva na saslušanje, niti bilo kakvog saslušanja u ovom slučaju, tvrdim pod zakletvom i punom moralnom odgovornoscu; NIJE BILO. I sam naziv ove njegove odluke; “deklaratorna”, ne podrazumeva saslušanje, niti bilo kakav istrazni ili sudski postupak, vec je to samo njegovo saopstenje, ili jednostavnije receno – deklaracija od koje dolazi i rec “deklaratorna”.

Njegova samovolja i iživljavanje su neke od njegovih osobenih mentalnih karakteristika, koje bi se nekako mogle i “svariti”. Ali posto je bezakonje jedna od dokazanih “vrlina” ovog uvazenog gospodina “episkopa”, on je što se tiče moga slučaja, u njemu (bezakonju) otišao jos dalje. Da bi ovu njegovu - deklaratornu odluku nekako “ozakonio”, on je odmah posle toga sazvao i Crkveni sud eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogracanicke, a koji je imao za zadatak, da je sa svojom - sudskom odlukom sankcioniše, odnosno potvrdi.

Tako je i uradio. Istome Crkvenom sudu on je predsedavao, dirigovao, tužio, sudio i presudjivao, i naravno; opet bez uručene tužbe, bez poziva na sud, i bez saslušanja i bez bilo kakve, pravilima predvidjene sudske procedure, što je više nego jasno da je ovde bila u pitanju primena starog i oprobanog metoda: “kadija te tuzi, kadija ti sudi.” Ovakvu pravnu proceduru crkveni kanoni ne poznaju, a isto i nijedan pravni poredak na svetu.

Kao sto se vidi iz odluke Sinoda, koja je vrlo jasna, nigde se ovde ne pominje da je Sinod potvrdio odluku, i to “naseg Crkvenog suda”, kako to LAŽNO tvrdi uvazeni gospodin “episkop”, i tom svojom LAŽI – lažnom tvrdnjom, i to u jednom svome zvanicnom aktu, obmanjuje svoje područne CŠO i svestenstvo a time i celokupnu javnost.

Sinod je, sto je vrlo jednostavno shvatljivo i razumljivo: “sa odobrenjem primio na znanje”, samo i iskljucivo, “deklaratornu odluku ‘episkopa’ Irineja”, i ništa više.

Najpismenijem, pismenom, polupismenom pa i nepismenom ako mu neko ovu odluku Sinoda procita, nesumnjivo je vrlo jasno, da je uvazeni gospodin “episkop” ovde SLAGAO, i to dvostruko, jer svaki čestiti Srbin zna da; “ako koza laže, rog ne laže.” Zato sam u cilju otkrivanja ISTINE, ovde pred Vas bio prinudjen da izvedem “kozu”, a naravno da pokažem i “rog”.

Protojerej Dragan Saracevic
svestenik u svezi klira
starokalendarske grcke crkve

Old Calendar Orthodox Church of Greece
Diocese for Australia, Incorporated

Enter supporting content here