SRBI U SIDNEJU
Irinej refuses to answer
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Njegovom Preosvestenstvu

Gospodinu Gospodinu IRINEJU

Episkopu australijsko-novozelandskom

i administratoru eparhije za Australiju i Novi Zeland Novogracanicke Mitropolije

Sidnej

 

Vase Preosvestenstvo,

 

Po drugi put Vam se obracam, buduci da nisam dobio odgovor na moje pismo od 20. avgusta 2007,  a po pitanjima Vaseg akta Ebr. 308/07, koji se odnosi na nepotpuno razjasnjenu i nedokumentovanu odredbu u vezi sa mojom molbom za skidanje zabrane svestenodejstva posle dokazane nevinosti, kao i u vezi akta Ebr. 325/07, koji se odnosi na razresenje duznosti sekretara redakcije Svetosavskog Vesnika a bez obrazlozenja.

U vezi sa aktom Ebr. 308/07, smatram da sam, imajuci u vidu celokupnu korespodenciju i prilozena dokumenta, definitvno dokazao da kod mene u sporonom slucaju NE POSTOJI KANONSKI PREKRSAJ, po kome ste me kaznili zabranom svestenodejstva, ili kako ste to obrazlozili u Vasem aktu Ebr. 251/07,  da  je to "privremena mera"… Po ovom pitanju obratio sam se za savet dugogodisnjim profesorima Bogoslovije i Bogoslovskog Fakulteta koje poznajem, a koji su potvrdili kanonsko pravilo, i moju tvrdnju u odbrani, da je zabrana svestenodejstva KAZNA, koja se donosi i izrice iskljucivo po utvrdjenoj i dokazanoj krivici, i da kao takva ne postoji i ne moze se tretirati kao PRIVREMENA MERA, a jos manje ne moze da bude doneta u toku postupka, dok se navodno ne "utvrdi krivica".

Pored toga, posebno je iritirajuca cinjenica, da protiv onih svestenika koje sam ja imenovao u  mojoj predstavci, a koji su, za sta posedujem i materijalne  dokaze, POCINILI KANONSKE PREKRSAJE, niste nista preduzeli, jer kao sto vidim nisu stavljeni pod zabranu svestenodejstva, zbog kanonskih prekrsaja, koje su zaista POCINILI, ili pak, pod pretpostavkom da su ih pocinili, dok se njihova krivica eventualno ne utvrdi, kao sto ste to uradili u mome slucaju.

Na bratskom (?!) sastanku svestenstva, 24. avgusta o. g. u Aleksandriji, "odgovorili" ste ]UTANJEM na pitanje koje je pokrenuo prota Miroslav Popovic, da bi trebalo razmotriti KANONSKE PREKRSAJE koje cine pojedini svestenici koji prihvataju da u svetoj tajni krstenja kumovi mogu da budu rimokatolici i protestanti, kao i cinjenicu da ima i svestenika koji pre vencanja daju svetu tajnu evharistije, isto rimokatolicima i protestantima, tamo gde su u pitanju mesoviti brakovi, sto je sve vise nego jasno: NEKANONSKI i protivno ucenju nase svete istocne pravoslavne Crkve, a sto se granici sa jeretickim postupkom. Isto tako ostali ste i bez komentara na tvrdjenje prote Dusana Rakica, da ima svestenika koji se bave VRACANJEM, sto je isto nespojivo sa ucenjem nase svete Crkve, a takodje niste komentarisali ni NEPRISTOJNO PONASANJE pojedinih svestenika na javnom mestu, posebno u PIJANOM STANJU… Preko svega ovoga ste jednostavno presli, i sve je ostalo da izgleda kao da se od toga nista nije ni dogadjalo niti se pak dogadja.

Ja protojerej Dragan Saracevic, koji sam u svestenickom cinu gotovo punih trideset godina, nikada i paki nikada, nisam u svojoj svestenosluziteljskoj  parohijskoj sluzbi, bilo sta od gore nabrojanog ucinio. Isto tako, ja protojerej Dragan Sracevic, prema prilozenim dokumentima, materijalnim dokazima i svedocima, dokazao sam moju nevinost u spornom slucaju, i dokazao sam da NISAM pocinio KANONSKI PREKRSAJ zbog koga sam navodno kaznjen, i koja kazna mi jos uvek traje.

Ovim Vasim postupkom, ja sam kao svestenik duboko povredjen i razocaran, i budite ubedjeni ne samo ja, sagledavajuci celokupnu situaciju, kao i Vas pristup u nacinu resavanja odredjenih pitanja, posmatran kako globalno u odnosu na svo svestenstvo, i na mene posebno. Iz gore pomenutog vise je nego ocigledno da se ovde radi o primeni duplih standarda, sto sam istakao u mojoj zalbi, kao i o tome da sam ja taj koji sam jednostavno odredjen za "odstrel", bez obzira na to da li imam ili nemam krivicu. U mome slucaju, ono sto je najvaznije, to je da je nadjen povod koga je trebalo iskoristiti za moje konacno "uklanjanje", odnosno rascinjenje, jer u nasoj Crkvi, kao sto vidim, za pojedine svestenike koji su unapred osudjeni za odstrel, ne postoji pravo na zalbu, i ne postoji vise niko iznad namesnika i episkopa i njihoove "apsolutne" i neprikosnovene  vlasti.

Obracam Vam se ovog puta sa obrazlozenjem, da ja licno, kao i u prethodnom mome slucaju gde nisam zeleo da dodje do eskalacije, ne zelim da do toga dodje ni ovoga puta. Jos jednom podvlacim, kao sto sam to ucinio i u mome obracanju Ep. Savetu i Crkvenom sudu, da sam ja u mome slucaju do sada manifestovao izuzetno veliko strpljenje, a da moj slucaj nije na odgovarajuci nacin jos uvek, posle tri ipo godine resen.

Iz svih gore navedenih razloga, jos jednom Vas najuctivije umoljavam da pomenutu zabranu skinete, buduci da ste je Vi sami licno doneli.

Ukoliko to ne zelite da uradite, s obzirom da je vrlo vidljivo, da u mome slucaju ne postoji pravni lek u vidu obracanja visoj instanci, jer nisam izveden na Crkveni Sud, i s obzirom da sam puna cetiri meseca pod NEKANONSKOM zabranom svestenodejstva, ja cu biti prinudjen, pre dostavljanja slucaja Administrativnom Tribunalu, (Administrative Discission Tribunal - State of NSNJ) da predmet dostavim Svetom arhijerejskom sinodu i Velikom crkvenom sudu informacije radi, a sa ciljem da sa sebe skinem odgovornost za eventualnu eskalaciju slucaja.

Takodje zelim da Vas podseteim na slucaj NJegovog Preosvestenstva episkopa Filareta, kome je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru na osnovu PRETPOSTAVKE, jer je OSUMNJICEN naravno bez ikakvih dokaza, da je navodno pomagao haske osudjenike. U mome slucaju, smatram da je ucinjeno gotovo isto, jer sam pre dokazane krivice, potpuno nekanonski stavljen pod zabranu svestenodejstva zato sto sam isto pod PRETPOSTAVKOM, odnosno zato sto "postoji mogucnost da sam pocinio kanonski prekrsaj" bio OSUMNJICEN, i kao takav, unapred kaznjen dok ne dokazem da nisam kriv.

Imajuci ovaj primer episkopa Filareta u vidu, kao i optuzbe zasnovane na istom principu - bez dokaza, kao i neprimerene kazne, i ja najozbiljnije razmisljam da pred Vasom rezidencijom u Sidneju zapocnem strajk gladju i dokumentovano i u konkretno datom slucaju obelodanim korupciju, vezanu za kadrovsku politiku koja je u nasoj eparhiji uzela nevidjene razmere, i skrenem paznju javnosti na krajnje neodgovorno gazenje eparhijskog Ustava, patrijarsijskih odredbi u vezi sa penzionisanjem aktivnih svestenika, na krsenje drzavnih zakona, na inaugurisanje duplih standarada u praksi upravljanja eparhijom, na diskriminaciju i tolerisanje protivustavno izabranih upravnih odbora u pojedinim CSO, na lazi, prevare i obmane, koje se isto tolerisu i postaju praksa u zivotu SPC u Australiji, a koji u mnogim svojim segmentima nema nicega zajednickog sa Svetim Jevandjeljem i Svetopredanjskom, Jedinom Svetom Sabornom Istinitom Istocnom Pravoslavnom Crkvom.

 

U vezi sa aktom Ebr. 325/07, kojim ste me protivustavno - unilateralno "razresili" duznosti sekretara redakcije Svetosavskog Vesnika, takodje nisam dobio odgovor i obrazlozenje sa razlogom za takav postupak.

Po nasem Ustavu urednik Eparhijskog Vesnika je po polozaju clan Eparhijskog Plenuma, i njega imenuje i postavlja Crkvenonarodni sabor, (Ustav SSPC Eparhije za Australiju i Novi Zeland, clan 10 i 24). Imajuci ove ustavne odredbe u vidu, smatram da je jedino CNS merodavan i za odluku ovakve vrste, kada je u pitanju razresenje. Ja sam za urednika Eparhijskog Vesnika bio imenovan i postavljen na Crkveno Nardondom Saboru 1993, a razresen sam na CNS 1998. godine

 U konkretnom - sadasnjem slucaju, ja sam zvanicno postavljen u ime nase eparhije za clana urednistva, od strane Ep. Saveta, sto bi naredni CNS trebao da potvrdi ili eventualno ospori.

Ovo je ucinjeno u periodu izmedju dva CNS, a prema odluci prethodnog, u vezi sa planiranim zajednickim izdavanjem zvanicnog glasila SPC u Australiji i sa izdavackom delatnoscu, kojom je prethodni CNS dao ovlascenje i stavio u duznost Eparhijskom  Savetu donosenje ove odluke.

Kasnije je radi boljeg funkcionisanja, unutar urednistva izvrsena samo podela funkcija, po kojoj sam ja, kao jedan od urednika Svetosavskog Vesnika koji je postavljen u ime nase eparhije, prihvatio polozaj sekretara redakcije.

Imajuci u vidu gore navedene odredbe Ustava nase eparhije, a buduci da nisam dobio odgovore za koje sam molio, ja Vama osporavam UNILATERALNO pravo na moje razresenje iz dva razloga;

1. Odluke ove vrste ne spadaju u domen odlucivanja eparhijskog Episkopa-administratora, buduci da je moje postavljenje izvrsio Eparhijski Savet na predlog bivseg episkopa i svestenstva, pa je prema pravnoj proceduri Eparhijski Savet nadlezan i za korekciju svih odluka koje je doneo u krugu svoje nadleznosti, odnosno u ovom slucaju, nadlezan je Crkvenonarodni Sabor, posto je odluka donesena u ime istog. Nas Ustav nigde ne predvidja da urednika Eparhijskog Vesnika postavlja i razresava Eparhijski Savet ili nadlezni Episkop, a posebno administrator, ciji delokrug rada odredjuje aktuelni Ustav SPC iz 1947. godine, clan 112.

2. Buduci da je glasilo zajednicko, sa pravne tacke gledista nasa eparhija ne moze ostati bez svoga predstavnika u urednistvu, posebno imajuci u vidu da  se u ime nase eparhije u urednistvu nalazi samo jedan clan, dok je sestrinska eparhija  zastupljena sa cetiri svoja predstavnika. Novog urednika prema nasem Ustavu, merodavan je da postavi jedino Crkvenonarodni Sabor.

Nadajuci se u Vase pozitivne odgovore, moli za arhijerejski blagoslov i celiva svetu  desnicu Vaseg Preosvestenstva, odano duhnovno cado,

 

Protojerej Dragan Saracevic s.r.

Enter supporting content here