SRBI U SIDNEJU
Drazin Dan Kanbera
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

U subotu 19. juna u Kanberi je kao I prethodnih 40 godina odrzan parastos I prigodan program povodom obelezavanja dana kada je mucki ubijen djeneral Dragoljub Mihailovic.

pomenstatue.jpg

U hramu Svetog Djordja parastos je u prepunoj crkvi sluzio protojerej Dragan Saracevic, iz srpske crkve izbacen od biskupa Irineja, a sada svestenik Grcke starokalendarske crkve. Zatim su po tradiciji delegacije crkava I nacionalnih organizacija polozili vence na Cicin spomenik. Govor o stadanju vozda Dragoljuba, ali I o sadasnjoj golgoti Kosova I srpskog naroda ispred spomenika odrzao je sekretar OSC Ravna Gora gos. Vukasin Vujicic. Posle polaganja venaca u centru Draza Mihailovic je priredjen rucak uz pisustvo kao I svake godine velikog broja postovalaca lika I dela Draze Mihailovica.

 

Okupljenim Srbima su se svojim govorima I pozdravima obratili prvo najpoznatiji pesnik srpske emigracije u Australiji Aca Tadic nadahnuto odrecitujuci pesmu koju je posvetio bas za ovu priliku.  Zatim je o zivotu, borbi I stradanju Draze Mihailovica besedio predsednik Properti trasta gos. Ratko Nesic. Emotivnim govorom skupu se uz opste odobravanje I aplauze obratila Dara Milojevic. Ona je rekla da je cilj sadasnjeg crkvenog rukovodstva da otmu ono sto su godinama teskim radom I odricanjima stekli I podigli Srbi u Australiji. Ona je I objasnila da shvata da je u Australiji legalizovan I odobren homoseksualizam, ali da ona nikada u svome rodnom kraju u maldosti nije cula da je neki nas svestenik ili vladika homoseksualac. Na kraju je o Cici, aktuelnoj politickoj situaciji I najnovijim dogadjanjima u srskoj zajednici u Australiji govorio predsednik crkve domacina gos. Branko Jevtovic. Zavsavajuci svoj govor gos. Jevtovic je rekao : “Draga braco, neka nas danas secenje na djenerala Mihailovica I njegove cetnike ohrabri da izdrzimo I istrajemo u nasoj borbi za pravdu I ocuvanje svetosavlja I srpstva u Australiji, zemlji u kojoj zivimo. Ako mi posustanemo I ne izdrzimo on ce da prodaju I manastir I nase crkve, ujedini ce nas sa katolicima, nece se vise u nasim hramovima pominjati ni mucenici koje poklase ustase I pobise partizani, a ni junaci koji zivot dadose za krst casni I slobodu zlatnu, naucice nam decu I unuke da velicaju Ljotica, Germana I Broza I da im je sveti otac rimski papa. Zato ocekujem da se danas sastanemo I da hitno odlucimo sta nam je ciniti, jer ako budemo cekali mozda bude kasno”.

 

Biskup Irinej nije blagoslovio ovaj skup, vec je odlucio na samo tri dana pre Cicinog dana da organizuje “kontra miting” u manastiru, pa na sramotu I njegovu, a bogami I sviju nas, organizovao svoj parastos Cici u manastiru Kalenic u isto vreme kada je bio Cicin dan u desetak kilometara udaljenoj Kanberi. Biskup je ukljucujuci njega I njegovog djakona uspeo da okupi tacno 16 svojih obozavalaca, sto najbolje dokazuje do cega su ga doveli njegova strahovlada I teror u Australiji.

 

Iste veceri u Sali manastira Novi Kalenic gos. Predrag Vucinic je priredio izuzetno uspelu video prezentaciju na kojoj su prikazana dva zanimljiva dogadjaja, jedno je obracanje vladike Nikanora svome svestenstvu u eparhiji banatskoj, a drugo je predavanje protojereja Dr. Zarka Gavrilovica “Cistica pravoslavlja na udaru ekumenizma”. Oba filma su vise puta prekidana aplauzima prepune sale, a kako se saznaje ove projekcija ce se uskoro ponoviti u Melburnu u crkvi u Frenkstonu I u Sidneju u prostorijama SNO.

 

Sutradan u nedelju je u organizaciji Properti trasta u manastirskoj Sali odrzana najvljena Vidovdanska akademija. U rano jutro su se u manastiru pojavlia cetvoro policijskih kola, a koje je uplasen za svoju bezbednost poslao lokalni monah Serafim, poznatiji kod naroda kao Jenki jer je americki drzavljanin I vrlo slabo govori srpski jezik. Naravno da je policija odmah shvatila da je rec o poremecenom parenoiku I odmah su napustili manastir, ali su ostala dvojica momaka iz privatnog obezbedjenja koja su provela lepo prepodne na zimskom suncu, a zaradivsi 800 dolara , naravno placenih iz crkvene kase prikupljenih od naivnog namagarcenog naroda. Na akademiji izuzetno uspeli program su priredili  clanovi SNO Veljko I Vinka Radeka, Pera Rajkovic uz burno pozdravljene mlade recitatore Aleksiju I Andreju Mandic. Izgleda da je uspeh Akademije I brojnost prisutnih iznenadilo I same organizatore, a skupilo se 15tak hiljada dolara priloga za Properti trast (citaj za borbu protiv jeretika Mirka).

 

Ono sto je bilo ove godine drugacije od prethodnih je prisustvo veceg broja mladih Srba iz Sidneja, sto garantuje da ce se Drazin dan u Kanberi obelezavati jos dugo godina.

 

MK

Enter supporting content here