SRBI U SIDNEJU

MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..

Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

.

МИРКОВА НАЈНОВИЈА ЖТРВА

 

Ураган измећара Новог светског поретка Мирка Добријевића, откаченог епископа епархије за Аустралију и Нови Зеланд и омраженог Администратора Епархије Аустралиско-Новозеландске, Новограчаничка митрополија, у недељу 2. новембра 2008 је требало да однесе протојереја ставрофора Петра Радоша настојатеља ЦШО Св Сава у Перту, Западна Аустралија.

 

Шта је се то заправо десило:

 

О. Петар је на 13 октобра од Мирка добио акт којим му се наређује да мора да иде у пензију, наглашавајући у више тачака да је прота Петар одсад сувишан за било какву свештену радњу.

Ако се невољник буде противио он ће бити још додатно кажњен и изведен на Црквени суд?!

 

Стварни повод:

 

Прота Петар је пре неколико година добио за помоћника јереја Зорана Иванића. Потом је објављена књига Чувари Југославије”.  У истој су као Удбини агенти наведена имена три свештеника који су за време рата у Босни пристигли у Аустралију: о. Борислав Петровић, који је оперисао под псеудонимом “Загора”; о. Славко Кашиковић под  псеудоним “Јозеф” и о. Зоран Иванић под псеудонимом “Иван”. Овога “Ивана” је Удба задужила да  ради  “на праћењу непријатељске дјелатности епископа ЈЕФРЕМА (00), Ратка РАДУЈКОВИЋА (П00) и општих кретања у СПЦ”. У дозијеу дословно стоји: “Са Иванићем је остварен контакт 1982. године, с циљем да се оцијени могућност оперативног комбиновања и стварања упоришта СДБ (Службе Државне Безбиједности) у редовима подмладка СПЦ (Српске Православне Цркве). Пошто је тај контакт прихватио коректно и исказао спремност да Служби помогне, с њим је настављено и даље контактирање. У досадашњих девет контаката, Иванић је, сваком приликом указивао на сазнања безбједносно интересантна и она која су од користи за СДБ.

 

Сазнавши ово прота Петар, осведочени борац против безбожног комунизма и свих комунистичких апаратчика је отказао гостопримство Иванићу, али је  с тиме на себе навукао срџбу предпостављеног му владике Иринеја – Мирка Добријевића. Наравно, подсећамо, “племић” Мирко је тај који чврсто држи узде у рукама и нико нема право да поставља и смењива било кога, па макар то био и крстоносни прота са 56 година свештеничког стажа, с највишим одликовањима!! (“Јер то вам је то - народе; уразумите се већ једном! Ја сам принц! Ја сам епископ! Изнад свих! Од мене потиче “Божанствена благодат за вршење свих светих тајни” и никог другог. Ја сам непогрешив! Папа – бог”!).

 

Али “принц”, иако Језуита, “главосеча” инквизитор, ипак мора да покаже народу да је великодушан; да је он поседник великог срца и дубоке хришћанске љубави, а такођер и то да покаже Америма и налогодавцима из “Евро-атлантских интеграција” да он поред батине зна како се користи и шаргарепа, те је преко свога верног потрчка попа Милана Милутиновића утаначио како да “достојно” испрате проту Петра у пензију.

 

Наиме, Милутиновић, по наређењу, али драге воље, одлази у Западну Аустралију (сви трошкови плаћени) да изврши “примопредају од проте Петра. Све треба да тече у најлепшој атмосфери. Народ се обавештава да “дугогодишњи прота Петар Радош жели да иде у заслужену пензију и као многозаслужном да му његова Ц-ш општина приреди велики банкет.

 

И заиста, Милутиновић наређује Колу Српских Сестара да припреме банкет, али је то за њих презамашан посао, те наручују хотелску службу (Catering service). “Нема бриге колико кошта. Прота Петар је био велики радиша, а богами и штедиша. Црква има пара. Он је заслужио да се достојно испрати”!

 

Недеља. Народ цркви пристиже. Новопромовисани млађани о. Саша Стојановић и Архијерејски намесник за Запад о. Милан Милутиновић спремни да почну литургију, али од проте Петра и његове фамилије ни трага ни гласа. Вероватно су помислили: “Па можда се је чича мало наљутио кад је прочитао владикино строго наређење. А можда га је гануо “архијерејски благослов и очинска љубав”, па је од великог узбуђења мало прилегао да одмори, рађе него да иде да слуша лицемерно празнословље и да банчи.

 

Казивање Јелене Недељковић

 

(Јелена је дописник “Српског Галаса” о збивањима у српској заједници из Перта, Западна Аустралија).

 

“После службе ушла сам у салу. Све намештено за госте. Питам о. Сашу, за какво је ово славље. Он одговара : “Па прота Петар нам одлази у пензију, па треба, и он је заслужио да га лепо испратимо”. На то му ја одговорих: Није он хтео да иде у пензију. Црква је његов живот. Педесет шест година он већ служи својој цркви, још је здрав, воли да служи и може да служи

и има докторско уверење да је здрав. Него што не кажете истину да га је владика Иринеј ИСТЕРАО и забранио му све свештене радње. Ево владикиног писма”.

 

О. Саша узе писмо. Ко бајаги поче да чита, па га одједном стаде дрека као дрекавца. “Ко ти је то дао? Ви буните народ и радите против нашег епископа. Ко је год непослушан биће кажњен. Пази да неби што о овом писала за “Српски Глас”. Ја ћу наредити “Српском Гласу” да се ништа не сме објавити. Дошла си у моју цркву да се недостојно понашаш. Маните се ћорава посла. Ја ћу вас средити”!...итс

 

Велики банкет

 

Црквена сала прима око 200, али се очекује много више народа, те је наручено 400 оброка.

На гозбу су неки позвани, многи наговарани а многи, не знајући истину, мисле да је стварно прота Петар оболео и дошли да му зажеле скоро оздрављење и миран пензионерски живот. Када се прота Петар са фамилијом није појавио, они супочели са ручком. Како су његово одсуство свештеници објаснили народу, о томе нисмо обавештени. Ако су рекли да је прота Петар јако болестан, ту неби пуно погрешили. Болестан је он прво од Мирка, па затим од своје неверне “браће у Христу”, па затим и од неких парохијана  који жмуре и које Мирко жедне преводи преко воде.

 

Протиница

 

“Е мој господине, да знате што је мој Петар искусио и колико се силног посла преко његових леђа преметнуло, па да доживи ово од свог владике и од своје сабраће свештеника. Овако нешто се ни најгорем душманину неби могло пожељети. У што ти људи вјерују? Какав је то њихов Бог љубави? Наша цијела фамилија је са овим нечасним чином у црно завијена. Наш син Павле је владики Иринеју написао врло учтиво писмо, пазећи да никога не увриједи. И шта мислите какав је одговор добио? Владика му отписа да наш Павле од тог дана престаје да буде члан Ц-ш општине”. На питање која је све одликовања добио за своју ревносну службу протиница каже: “ Има он тога пуно. Неби могла одмах рећи гдје сам то све спремила. Он осим крста ничим другим се не кити. Па и књиге за службе мање чита, јер све оно главно зна напамет. Добио је од Британске краљице  Order of Australia & Silver Medal of Coronation. Од Српског патријарха је добио орден Светог Саве Првог Степена. Одликовање од Руске православне цркве а тако исто и од Грчке православне цркве”.

 

Прота Петар

 

“Помаже Бог прото Петре, како сте”? “ Бог Вам помогао; како други хоће”. Рекох: “Шта то све значи “како други хоће”. Он продужи: “Па ето, мислим да већ сви знају да ме је владика Иринеј противно  мојој вољи и захтјева пензионисао а сад у њиховој причи испада као да сам ја болестан, те да не могу више да служим. Забранио ми све свештене радње, као да сам прокажен. А ја се осјећам здрав и оран да служим. Педесет шест година служим Богу и народу. Ја за то живим и желим да тако продужим све док ме Бог држи при здравој памети. Најгоре је то што владике данас мисле да су они богови на земљи и да им се ништа не смије приговорити, па ни тамо гдје очигледно наопако раде. Ово су сулуда времена, те се не зна у Српској цркви ни ко пије ни ко плаћа”.

 

О. Саша Стојановић

 

Син четничких родитеља, који су били познати баба Јели Милетић, ктиторки манастира Илајна. Кад је већ истрошила своју и свога мужа Воје уштеђевину на изградњу манастирске цркве и објеката, сазнала је да је Саша одлучио да иде у Богословију. Одвајала је од своје пензије да би Сашу стипендирала. Саша је завршио Богословију али шта је тамо учио и изучио од професора теолога: Радована Биговића, Иринеја Буловића, Атанасија Јевтића, Игњатија Мидића и других новотараца? Изгледа да је најважније да се данас модерни “православни” свештеник научи како да се материјално снађе, па макар то значило “забијањем ножа у леђа” остарелом проти, који га је примио и подучавао као своје сопствено дете, да му буде достојан наследник кад то буде Божија воља. Нажалост, није Саша једини. Српска црква је пуна његових вршњака којима је мозак изапиран да нам је римокатоличка црква “сестринска” и да са јеретицима треба водити дијалоге све до поравнања догмата и коначног помирења и признавања римског папе за поглавара свих Хришћана.

 

Порука. Оче млађани Сашо: Бојим се да ће бити касно кад и ако ти савест проради и схватиш да си се тешко огрешио од свог старог проту. Неко већи од нас све то посматра и бележи. Каже народ “Бог је спор, али достижан”. Вероватно си обавештен како је прота Неђо Милановић  држао службу испред капије црквеног имања. Не може ни то више, а већ одустаје од судског спора којега је започео. Прати и можда ћеш извући поуку. Могао би можда и сам једног дана поново да окупљаш “нецрквено” друштво и да служиш пред капијом, исто као што су то чинили “браћа у Христовој љубави” и  “племићем” опчарани препотентни о. Милан Милутиновић и  преуображени о. Владислав Шиповац, који су такођер васпитани од истих професора а особито од онога што вас је учио да нема душе. Јер, знај да је све могуће кад се прекине танана нит која повезује човјека са Богом Створитељем, јер тада остаје само човјек-животиња, бездушник, који се бори за голи опстанак трулежног тела. Да си о овоме размишљао можда би стекао толико куражи да упиташ свога владику: има ли он душу? И како то да су му 370 разних секти у Светском Савезу Цркава, све признате “цркве” и сви секташи браћа и сестре, “јер нам је свима Бог Отац”, а својих Срба и најоданијих православаца и светосаваца преко две стотине поизбацивао из цркве. Сада је све то зачинио и запржио избацивањем из цркве Павла Радоша и од свих нас најзаслужнијег протојереја ставрофора Петра Радоша. Ако  мисли да тиме Богу службу чини, онда је, ваистину један са Аном и Кајафом.

 

Забринути Мирјанин

MIRKOVA NAЈNOVIЈA ZTRVA
Uragan izmeћara Novog svetskog poretka Mirka Dobriјeviћa, otkachenog episkopa eparhiјe za Australiјu i Novi Zeland i omrazenog Administratora Eparhiјe Australisko-Novozelandske, Novograchanichka mitropoliјa, u nedeљu 2. novembra 2008 јe trebalo da odnese protoјereјa stavrofora Petra Radosha nastoјateљa CSHO Sv Sava u Pertu, Zapadna Australiјa.
SHta јe se to zapravo desilo:
O. Petar јe na 13 oktobra od Mirka dobio akt koјim mu se nareђuјe da mora da ide u penziјu, naglashavaјuћi u vishe tachaka da јe prota Petar odsad suvishan za bilo kakvu sveshtenu radњu.
Ako se nevoљnik bude protivio on ћe biti јosh dodatno kazњen i izveden na Crkveni sud?!
 
Stvarni povod:
Prota Petar јe pre nekoliko godina dobio za pomoћnika јereјa Zorana Ivaniћa. Potom јe obјavљena kњiga CHuvari Јugoslaviјe”.  U istoј su kao Udbini agenti navedena imena tri sveshtenika koјi su za vreme rata u Bosni pristigli u Australiјu: o. Borislav Petroviћ, koјi јe operisao pod pseudonimom “Zagora”; o. Slavko Kashikoviћ pod  pseudonim “Јozef” i o. Zoran Ivaniћ pod pseudonimom “Ivan”. Ovoga “Ivana” јe Udba zaduzila da  radi  “na praћeњu nepriјateљske dјelatnosti episkopa ЈEFREMA (00), Ratka RADUЈKOVIЋA (P00) i opshtih kretaњa u SPC”. U doziјeu doslovno stoјi: “Sa Ivaniћem јe ostvaren kontakt 1982. godine, s ciљem da se ociјeni moguћnost operativnog kombinovaњa i stvaraњa uporishta SDB (Sluzbe Drzavne Bezbiјednosti) u redovima podmladka SPC (Srpske Pravoslavne Crkve). Poshto јe taј kontakt prihvatio korektno i iskazao spremnost da Sluzbi pomogne, s њim јe nastavљeno i daљe kontaktiraњe. U dosadashњih devet kontakata, Ivaniћ јe, svakom prilikom ukazivao na saznaњa bezbјednosno interesantna i ona koјa su od koristi za SDB.
Saznavshi ovo prota Petar, osvedocheni borac protiv bezboznog komunizma i svih komunistichkih aparatchika јe otkazao gostoprimstvo Ivaniћu, ali јe  s time na sebe navukao srџbu predpostavљenog mu vladike Irineјa – Mirka Dobriјeviћa. Naravno, podseћamo, “plemiћ” Mirko јe taј koјi chvrsto drzi uzde u rukama i niko nema pravo da postavљa i smeњiva bilo koga, pa makar to bio i krstonosni prota sa 56 godina sveshtenichkog staza, s naјvishim odlikovaњima!! (“Јer to vam јe to - narode; urazumite se veћ јednom! Јa sam princ! Јa sam episkop! Iznad svih! Od mene potiche “Bozanstvena blagodat za vrsheњe svih svetih taјni” i nikog drugog. Јa sam nepogreshiv! Papa – bog”!).
Ali “princ”, iako Јezuita, “glavosecha” inkvizitor, ipak mora da pokaze narodu da јe velikodushan; da јe on posednik velikog srca i duboke hrishћanske љubavi, a takoђer i to da pokaze Amerima i nalogodavcima iz “Evro-atlantskih integraciјa” da on pored batine zna kako se koristi i shargarepa, te јe preko svoga vernog potrchka popa Milana Milutinoviћa utanachio kako da “dostoјno” isprate protu Petra u penziјu.
Naime, Milutinoviћ, po nareђeњu, ali drage voљe, odlazi u Zapadnu Australiјu (svi troshkovi plaћeni) da izvrshi “primopredaјu od prote Petra. Sve treba da teche u naјlepshoј atmosferi. Narod se obaveshtava da “dugogodishњi prota Petar Radosh zeli da ide u zasluzenu penziјu i kao mnogozasluznom da mu њegova C-sh opshtina priredi veliki banket.
I zaista, Milutinoviћ nareђuјe Kolu Srpskih Sestara da pripreme banket, ali јe to za њih prezamashan posao, te naruchuјu hotelsku sluzbu (Catering service). “Nema brige koliko koshta. Prota Petar јe bio veliki radisha, a bogami i shtedisha. Crkva ima para. On јe zasluzio da se dostoјno isprati”!
Nedeљa. Narod crkvi pristize. Novopromovisani mlaђani o. Sasha Stoјanoviћ i Arhiјereјski namesnik za Zapad o. Milan Milutinoviћ spremni da pochnu liturgiјu, ali od prote Petra i њegove familiјe ni traga ni glasa. Verovatno su pomislili: “Pa mozda se јe chicha malo naљutio kad јe prochitao vladikino strogo nareђeњe. A mozda ga јe ganuo “arhiјereјski blagoslov i ochinska љubav”, pa јe od velikog uzbuђeњa malo prilegao da odmori, raђe nego da ide da slusha licemerno praznoslovљe i da banchi.
Kazivaњe Јelene Nedeљkoviћ
(Јelena јe dopisnik “Srpskog Galasa” o zbivaњima u srpskoј zaјednici iz Perta, Zapadna Australiјa).
“Posle sluzbe ushla sam u salu. Sve nameshteno za goste. Pitam o. Sashu, za kakvo јe ovo slavљe. On odgovara : “Pa prota Petar nam odlazi u penziјu, pa treba, i on јe zasluzio da ga lepo ispratimo”. Na to mu јa odgovorih: Niјe on hteo da ide u penziјu. Crkva јe њegov zivot. Pedeset shest godina on veћ sluzi svoјoј crkvi, јosh јe zdrav, voli da sluzi i moze da sluzi
i ima doktorsko uvereњe da јe zdrav. Nego shto ne kazete istinu da ga јe vladika Irineј ISTERAO i zabranio mu sve sveshtene radњe. Evo vladikinog pisma”.
O. Sasha uze pismo. Ko baјagi poche da chita, pa ga odјednom stade dreka kao drekavca. “Ko ti јe to dao? Vi bunite narod i radite protiv nasheg episkopa. Ko јe god neposlushan biћe kazњen. Pazi da nebi shto o ovom pisala za “Srpski Glas”. Јa ћu narediti “Srpskom Glasu” da se nishta ne sme obјaviti. Doshla si u moјu crkvu da se nedostoјno ponashash. Manite se ћorava posla. Јa ћu vas srediti”!...its
Veliki banket
Crkvena sala prima oko 200, ali se ochekuјe mnogo vishe naroda, te јe narucheno 400 obroka.
Na gozbu su neki pozvani, mnogi nagovarani a mnogi, ne znaјuћi istinu, misle da јe stvarno prota Petar oboleo i doshli da mu zazele skoro ozdravљeњe i miran penzionerski zivot. Kada se prota Petar sa familiјom niјe poјavio, oni supocheli sa ruchkom. Kako su њegovo odsustvo sveshtenici obјasnili narodu, o tome nismo obaveshteni. Ako su rekli da јe prota Petar јako bolestan, tu nebi puno pogreshili. Bolestan јe on prvo od Mirka, pa zatim od svoјe neverne “braћe u Hristu”, pa zatim i od nekih parohiјana  koјi zmure i koјe Mirko zedne prevodi preko vode.
Protinica
“E moј gospodine, da znate shto јe moј Petar iskusio i koliko se silnog posla preko њegovih leђa premetnulo, pa da dozivi ovo od svog vladike i od svoјe sabraћe sveshtenika. Ovako neshto se ni naјgorem dushmaninu nebi moglo pozeљeti. U shto ti љudi vјeruјu? Kakav јe to њihov Bog љubavi? Nasha ciјela familiјa јe sa ovim nechasnim chinom u crno zaviјena. Nash sin Pavle јe vladiki Irineјu napisao vrlo uchtivo pismo, pazeћi da nikoga ne uvriјedi. I shta mislite kakav јe odgovor dobio? Vladika mu otpisa da nash Pavle od tog dana prestaјe da bude chlan C-sh opshtine”. Na pitaњe koјa јe sve odlikovaњa dobio za svoјu revnosnu sluzbu protinica kaze: “ Ima on toga puno. Nebi mogla odmah reћi gdјe sam to sve spremila. On osim krsta nichim drugim se ne kiti. Pa i kњige za sluzbe maњe chita, јer sve ono glavno zna napamet. Dobio јe od Britanske kraљice  Order of Australia & Silver Medal of Coronation. Od Srpskog patriјarha јe dobio orden Svetog Save Prvog Stepena. Odlikovaњe od Ruske pravoslavne crkve a tako isto i od Grchke pravoslavne crkve”.
Prota Petar
 
“Pomaze Bog proto Petre, kako ste”? “ Bog Vam pomogao; kako drugi hoћe”. Rekoh: “SHta to sve znachi “kako drugi hoћe”. On produzi: “Pa eto, mislim da veћ svi znaјu da me јe vladika Irineј protivno  moјoј voљi i zahtјeva penzionisao a sad u њihovoј prichi ispada kao da sam јa bolestan, te da ne mogu vishe da sluzim. Zabranio mi sve sveshtene radњe, kao da sam prokazen. A јa se osјeћam zdrav i oran da sluzim. Pedeset shest godina sluzim Bogu i narodu. Јa za to zivim i zelim da tako produzim sve dok me Bog drzi pri zdravoј pameti. Naјgore јe to shto vladike danas misle da su oni bogovi na zemљi i da im se nishta ne smiјe prigovoriti, pa ni tamo gdјe ochigledno naopako rade. Ovo su suluda vremena, te se ne zna u Srpskoј crkvi ni ko piјe ni ko plaћa”.
O. Sasha Stoјanoviћ
Sin chetnichkih roditeљa, koјi su bili poznati baba Јeli Miletiћ, ktitorki manastira Ilaјna. Kad јe veћ istroshila svoјu i svoga muza Voјe ushteђevinu na izgradњu manastirske crkve i obјekata, saznala јe da јe Sasha odluchio da ide u Bogosloviјu. Odvaјala јe od svoјe penziјe da bi Sashu stipendirala. Sasha јe zavrshio Bogosloviјu ali shta јe tamo uchio i izuchio od profesora teologa: Radovana Bigoviћa, Irineјa Buloviћa, Atanasiјa Јevtiћa, Igњatiјa Midiћa i drugih novotaraca? Izgleda da јe naјvazniјe da se danas moderni “pravoslavni” sveshtenik nauchi kako da se materiјalno snaђe, pa makar to znachilo “zabiјaњem noza u leђa” ostarelom proti, koјi ga јe primio i poduchavao kao svoјe sopstveno dete, da mu bude dostoјan naslednik kad to bude Boziјa voљa. Nazalost, niјe Sasha јedini. Srpska crkva јe puna њegovih vrshњaka koјima јe mozak izapiran da nam јe rimokatolichka crkva “sestrinska” i da sa јereticima treba voditi diјaloge sve do poravnaњa dogmata i konachnog pomireњa i priznavaњa rimskog pape za poglavara svih Hrishћana.
Poruka. Oche mlaђani Sasho: Boјim se da ћe biti kasno kad i ako ti savest proradi i shvatish da si se teshko ogreshio od svog starog protu. Neko veћi od nas sve to posmatra i belezi. Kaze narod “Bog јe spor, ali dostizan”. Verovatno si obaveshten kako јe prota Neђo Milanoviћ  drzao sluzbu ispred kapiјe crkvenog imaњa. Ne moze ni to vishe, a veћ odustaјe od sudskog spora koјega јe zapocheo. Prati i mozda ћesh izvuћi pouku. Mogao bi mozda i sam јednog dana ponovo da okupљash “necrkveno” drushtvo i da sluzish pred kapiјom, isto kao shto su to chinili “braћa u Hristovoј љubavi” i  “plemiћem” opcharani prepotentni o. Milan Milutinoviћ i  preuobrazeni o. Vladislav SHipovac, koјi su takoђer vaspitani od istih profesora a osobito od onoga shto vas јe uchio da nema dushe. Јer, znaј da јe sve moguћe kad se prekine tanana nit koјa povezuјe chovјeka sa Bogom Stvoriteљem, јer tada ostaјe samo chovјek-zivotiњa, bezdushnik, koјi se bori za goli opstanak truleznog tela. Da si o ovome razmishљao mozda bi stekao toliko kurazi da upitash svoga vladiku: ima li on dushu? I kako to da su mu 370 raznih sekti u Svetskom Savezu Crkava, sve priznate “crkve” i svi sektashi braћa i sestre, “јer nam јe svima Bog Otac”, a svoјih Srba i naјodaniјih pravoslavaca i svetosavaca preko dve stotine poizbacivao iz crkve. Sada јe sve to zachinio i zaprzio izbacivaњem iz crkve Pavla Radosha i od svih nas naјzasluzniјeg protoјereјa stavrofora Petra Radosha. Ako  misli da time Bogu sluzbu chini, onda јe, vaistinu јedan sa Anom i Kaјafom.
Zabrinuti Mirјanin

Enter supporting content here