SRBI U SIDNEJU

EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR

Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Ili: Šta je “pisac” hteo da kaže?
 

Protojerej - stavrofor Dragan Saračević

Na zvaničnom portalu srpske pravoslavne crkve u Australiji i Novom Zelandu, objavljeno je pismo “nadležnog” episkopa G. G. Irineja (Dobrjević) koje ovde prilažem u celini.

Reč “nadležnog” stavio sam pod navodnike, a razlog je taj, da episkop australijsko – novozelandski, čisto kanonski gledano, dakle pravno, nije nadležan za eparhiju australijsko-novozelandsku, mitropolije novogračaničke, iz jednog prostog razloga, što Sveti kanoni pravoslavne crkve predviđaju da jedan episkop može administrirati drugom eparhijom najduže 3 (tri) meseca, što navodi na zaključak da je njegov administrativni rok davno istekao. Ovo je još jedna potvrda, da Srpska pravoslavna crkva, koja se prema svome Ustavu izmedju ostalog “upravlja” i po Svetim Kanonima, te iste kanone više ne postuje. No ovo predstavlja posebnu temu za posebnu diskusiju.

Evo objavljenog teksta na dan  27. septembra u celini:

Налаже се свим свештеницима било у суботу, 4. октобра, или пак у недељу 5. октобра да се у свим подручним Нам храмовима у Аустралији и Новом Зеланду служи помен за покој његове племените и много напаћене душе и да се молимо Господу да нам Он опрости све невоље и тешкоће које је покојни Епископ +Петар доживео овде од руку својих сарадника и пастве. А у самом манастирском храму Св. Сава у Холу где је похрањен, у суботу 4. октобра, Његово Преосвештенство Епископ Николај уз саслужење локалних свештеника и учешће учесника дечјег летовалишта, Нашим благословом, служиће упокојену литургију и парастос Епископу Петру, који уз свој благоверни народ је назаслужнији за изградњу манастира и дечјег летовалишта.

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски и Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд

izvor: Епархија аустралијско-новозеландска

Pismo ima karakter “obaveštenja”, a pošto se njime “nalaže”, onda je razumljivo da ono dolazi od “nalogodavca”. Obraćam se srpskoj pravoslavnoj - australijskoj javnosti sa pitanjem da mi neko od sveštenika ili teologa, sa čisto teloškog aspekta, ili pak neko od lingvista, sa čisto lingvističkog aspekta, rastumači šta je episkop G.G. Irinej (Dobrijević) hteo da kaže rečenicom koja se nalazi u bold-u ovog njegovog saopštenja?

Moram da priznam da meni prvo kao parohijskom sveštniku nije jasno, koji je razlog da se “molimo Bogu da NAMA (kojim to NAMA?) oprosti sve NEVOLJE I TEŠKOĆE koje je pokojni episkop +Petar DOŽIVEO OVDE OD RUKU SVOJIH SARADNIKA I PASTVE”. Logično bi bilo da se molimo dragom Gospodu da Gospod oprosti ONIM NJEGOVIM SARADNICIMA I PASTVI, a ne NAMA, koji uopšte ne znamo o čemu se ovde radi. Pošto je ovde upotrebljen i termin: OD RUKU SVOJE PASTVE, može neko da pomisli (ne daj Bože) da je blaženopočivšeg episkopa Petra neko u ono vreme čak i tukao.

Razlog moga obraćanja ovim povodom leži u tome, što sam ja bio jedan od njegovih najbližih saradnika, i to; kao član Eparhijskog saveta, Eparhijskog prosvetnog odbora i sudija Eparhijskog Crkvenog suda. Bio sam njegov najbliži saradnik prilikom podizanja Spomen Krsta na manastirskom groblju, koji je jedinstven primer u svetu, a bio sam i njegov najbliži saradnik u podizanju Novog Kalenića, koji danas kao najveći pravoslavni hram u Australiji, predstavlja i ponos Srba Australije. I na kraju, lično sam vodio celu organizaciju njegovog opela i sahrane, počevši od donošenja njegovih posmrtnih ostataka iz Kanbere, prvo u Saborni hram u Kabramatu (Sidnej), gde mu je bila prvi hram, pa do sprovoda i polaganja u manastirsku grobnicu.

Nije mi jasno, a hoću da kažem direktno; koliko daleko će u svome cinizmu ići episkop G.G. Irinej (Dobrijević)u ovom slučaju sada čak zloupotrebljavajući ime i lik ovog blagorodnog Hristovog arhipastira?

Ono što mogu da kažem i posvedočim to je; da je blaženopočivši Episkop Petar, delio u svojoj arhipastirskoj službi, sa svojim saradnicima i svojom pastvom, uvek i na svakom mestu, i dobro i zlo, kao što to prilici i dolikuje jednom episkopu, i svoje episkopovanje zapečatio, provevši ga do kraja svoga ovozemaljskog života, vezan nerskidivom vezom – Hristovom ljubavlju sa svojom Nevestom – svojom Eparhijom.

Sa druge strane, činjenica je, da je proživeo i najteže trenutke sa svojom pastvom, ali kako? “Deklaratorno raščinjen” i odbačen od Majke crkve kao “nekanonski i neblagodatni episkop”, pod neprekidnom propagandom protiv njega i njegovih napora u upravljanju i podizanju svoje eparhije, takođe od strane Majke crkve, i etiketom “raskolnika”, opet od svoje Majke crkve.

Odgovor dakle na pitanje: ko je blaženopočivšem episkopu Petru zagorčavao život u njegovoj arhipastirskoj službi, leži ovde, a od episkopa G.G. Irineja, zahtevam da objasni, razjasni, dokaže i pokaže koji su mu to “saradnici” i koja “pastva” i to kako reče: “SVOJERUČNO” pričinjavali “NEVOLJE I TEŠKOĆE”???

Izjavljujem da je meni lično bila čast i zadovoljstvo da radim sa tim i takvim čovekom. Čovekom koji je za svakoga imao samo lepu reč, a u svakome je gledao i tražio samo ono što je dobro. Nikada i nikoga nije osudjivao! Nikada i nikoga nije “kaznio”! Imao je blagodat i dar strpljenja i lepe reči. Poštovao je i uvažavao svakoga - zato su i njega svi poštovali i uvažavali. Saslušao je strpljivo svakoga, zato su i njega svi slušali. Cenio je svakoga - zato je i on bio cenjen od svih. Nisam čuo da je ikada povisio svoj ton u bilo kom govoru, u bilo kom obraćanju, bilo na sednicama Eparhijskog saveta, sveštničkog bratstva, u besedama… Sva “sporna”, odnosno tekuća eparhijska pitanja je rešavao isključivo DOGOVORNO, jednostavno, SAVETUJUĆI SE. Osnova pravoslavlja: SABORNOST, bila mu je načelo i delo.

Odgovorno izjavljujem, da je ova tvrdnja episkopa G.G. Irineja, NEISTINITA, i tako konstruisana, za nas, za njegove bliske saradnike, a naravno i za njegovu pastvu, koju je on neizmerno voleo, sa njima zadnje dane svoga ovozemaljskog života proveo, UVREDLJIVA i krajnje TENDENCIOZNA.

Protojerej - stavrofor Dragan Saracevic

Paroh pri srpskoj pravoslavnoj Crkvenoj opštini “Sveti Nikolaj Žički” - Sidnej
klirik i starešina Sabornog hrama Starokalendarske grčke crkve - Sidnej


U Sidneju, 4. oktobra 2008
na dvadesetogodišnjicu upokojenja blaženopočivšeg episkopa +Petra

Enter supporting content here