SRBI U SIDNEJU
Message to Irinej - "No More"
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

Slobodna srpska pravoslavna crkva, eparhija za Australiju i Novi zeland, Properti Trast -imovinsko povereništvo, ugrožene Slobodne crkveno-školske opštine, Srpske nacinalne organizacije i prognani eparhioti Slobodnih pravolsavanih CŠO za Australiju i Novi zeland

Episkopu australijsko-novozelandskom
i administratoru eparhije za Australiju i Novi Zeland
novogračaničke mitropolije, g. Irineju (Dobrijević), Sidnej

Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, Beograd

Svim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve

Okupljeni u sedištu naše eparhije, u Manastiru Svetog Save - Novom Kaleniću kod Kanbere, na redovnoj godišnjoj skupštini Properti Trasta – Imovinskog Povreništva, održanoj na Lazarevu Subotu, dana 11. aprila 2009. godine, glasom većine prisutnih, donosena je sledeća;

REZOLUCIJA

1. Osuđujemo postupak episkopa g. Irineja (Dobrijević), (u daljem tekstu, episkop g. Irinej) zato što je njegovom samovoljnom, protivustavnom i nezakonitom odlukom obezvažio zvanični dokument, “Predlog o pomirenju” između Srpske Pravoslavne Patrijaršije i Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve - Mitropolije Novogračaničke, kada je sazvao i održao 29. decembra 2007. godine, nezakoniti Crkveno Narodni Sabor naše Eparhije, u crkveno školskoj opštini “Sveti Knez Lazar” u Sidneju, koja nije pod jurisdikcijom Eparhije Novogračaničke Mitropolije, umesto u sedištu naše eparhije, u manastiru Svetog Save - Novi Kalenić, kako je to predviđeno pomenutim dokumentom, član 3 sekcija 1, Eparhijsko Ustrojstvo.

2. Istoga dana 29. decembra 2007. godine, članovi Eparhijskog Plenuma i delegati 15og Crkveno Narodnog Sabora, kao i ugledni eparhioti sa geografskog prostora cele Australije, okupljeni u sedištu svoje Eparhije, u manastiru Svetog Save – Novom Kaleniću, izvestili su zvanično Sveti Arhijerejski Sinod SPC, da su “izgubili poverenje u administratora, episkopa g. Irineja”.

3. Osuđujemo krajnje samovoljne, nekanonske, nezakonite odluke i kazne koje sprovodi i koje je izrekao episkop g. Irinej, nad uglednim epahiotima Novogračaničke Mitropolije, ekskomuniciranjem iz Pravoslavne Vere i isključenjem iz članstva dugogodišnjih članovima Crkveno Školskih Opština, posebno osnivača, ktitora, priložnika i graditelja, ukupno do sada 380 vernih eparhiota.

4. Stavljamo do znanja da episkop g. Irinej, uprkos aktu “Predlog o Pomirenju”, član 6, Crkvena Imovina, sekcija 1, Vlasništvo i Kontrola, ne priznaje Imovinsko Povereništvo – Properti Trast Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve, Eparhije za Australiju i Novi Zeland, koji postoji skoro 40 (četrdeset) godina, i koji je zakonski registrovan kod državnih vlasti Australijskog Komonvelta i zaštićen kompanijskim aktom.

5. Sa dubokim bolom u srcima i dušama našim, osuđujemo akt episkopa g. Irineja, kojim je nekoliko puta zaključao manastirsku crkvu, uskratio bogosluženja, i tako sprečio dolazak na molitvu u ovu svetinju, o čemu je izveštavala i australijska dnevna štampa.

6. U skladu sa ovim, isto tako osuđujemo slične postupke episkopa g. Irineja, kao što su; povlačenje sveštenika iz C.Š.O: “Sveti Velikomučenik Georgije”, Kanbera i “Sveti Nikola”, Južni Brizban, kao i izazivanje sudskog procesa u C.Š.O. “Sveti Kralj Stefan Dečanski” u Melburnu, čime su ovim njegovim aktom, bila uskraćena Sveta Bogosluženja i sveti hramovi zatvoreni, što se nikada nije događalo u istoriji Srpske Pravoslavne Crkve.

7. Osuđujemo postupke episkopa g. Irineja, kojima je prilikom posete našem Svetom Manastiru izazivao nerede, pozivajući lično ili preko svojih sveštenika, nekoliko puta policiju, što je isto tako nezapamćeno u istoriji postojanja ove svetinje.

8. Osuđujemo postupak episkopa g. Irineja, koji je svojim zvaničnim aktom od 23. decembra 2008. godine, dao odobrenje i praktično naredio izvesnim osobama, da se izvrši provala u iznajmljene manastirske prostorije, i na njima promene brave, što je protiv zakona i što predstavlja krivično delo.

9. Osuđujemo akt provociranja od strane episkopa g. Irineja, kojim nezakonito odobrava da se u našem Manastiru sazivaju sednice i godišnje skupštine takozvanih “upravnih odbora” koji nisu priznati od strane države, bez znanja i odobrenja, a protivno i jednoj od odluka zakonski priznatog Properti Trasta.

10. Osuđujemo javna saopštenja episkopa g. Irineja, kao i mnoga preteća pisma i obaveštenja koja su objavljena u srpskoj štampi u dijaspori, u kojima proziva i naziva pojedince i vernike naše eparhije pogrdnim imenima, pa čak i kriminalcima. Posebno osuđujemo javni napad na Protojereja Dragana Saračevića, dugogodišnjeg sekretara naše Eparhije, i NJegovo Preosveštenstvo, episkopa g. Damaskina (Davidović), povodom objavljivanja vesti o njegovom eventualnom dolasku u Australiju.

11. Osuđujemo neprimerene postupke episkopa g. Irineja, vezane za pretnje o isključivanju iz članstva C.Š.O. i iz Manastira, svih onih koji njemu nisu po volji, kao i pretnje, da će u skladu sa tim njegovim zahtevima, povesti crkvene i građanske sudove.

12. Osuđujemo neprimereno ponašanje episkpa g. Irineja, koje je ispoljio i na samim svetim bogosluženjima, a koje ne priliči sveštenom činu i episkopskom dostojanstvu, gde lično ili preko sveštenika zabranjuje celivanje Svetog Krsta, gde zvaničnim uskraćivanjem ne dozvoljava Sveto Pričešće onima koje je on lično, bez suda i suđenja i dokaza bilo kakve krivice isključio iz članstva C.Š.O. i da istima ne dozvoljava proslavljanje Krsne Slave sa propisanim crkvenim obredom, gde ne dozvoljava Opela, pa čak ni prelivanje grobova najbliže rodbine, onih koji su njegovim odlukama iz Crkve isključeni i prokaženi.

13. Osuđujemo manipulantske postupke episkopa g. Irineja u vezi sa menjanjem vekovne bogoslužbene prakse u služenju Svete Liturgije, i javnim uvođenjem takozvane “novotarske jeresi” u Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Australiji i Novom Zelandu.

14. Osuđujemo postupak episkopa g. Irineja, vezan za stvaranje KOMPANIJE, koja je zvanično kod državnih vlasti Australije registrovana 31. januara 2009. godine, čiji je on jedan od direktora, a koja ima za cilj uzimanje u svoj POSED i svoje VLASNIŠTVO, svih crkvenih imanja obe Eparhije u Australiji i Novom Zelandu, a čija pravila uključuju i prodaju po sopstvenom nahođenju. Takođe osuđujemo svaki njegov pritisak koji otvoreno i javno vrši na pojedine CŠO, da svoju imovinu stave pod kontrolu i prenesu je u zvanično vlasništvo, ove Kompanije.

15. Osuđujemo postupak, kojim episkop g. Irinej preko pojedinih sveštenika, pokušava da laicima oduzima pravo govora na javnim mestima, prilikom crkvenih i nacionalnih svečanosti.

16. Osuđujemo krajnje sramni postupak episkopa g. Irineja, zbog odbijanja da dadne svoju saglasnost za dolazak u Australiju episkopa raškoprizrenskog i kosovskometihijskog g. Artemija (Radosavljević), prilikom poziva Srpske Narodne Odbrane za učešće u jubilarnoj proslavi 100te godišnjice osnivanja ove organizacije, kao i da dadne blagoslov područnim CŠO da se priključe i pomognu akciju SNO, koja je svojim ličnim sredstvima organizovala prikupljanje i slanje hrane, lekova i odeće za mnogostradalne Srbe na Kosovu i Metohiji.

17. Osuđujemo nekanonski postupak episkopa g. Irineja kojim je samovoljno i bez odobrenja Svetog Arhijerejskog Sinoda Američke Pravoslavne Crkve, primio u svoju jurisdikciju dva sveštenomonaha i u “goste” jednog episkopa, koji su služili u manastirima i svetim hramovima u Australiji, takođe i učestvovali u osvećenju Svetih Hramova, a kojima je ovih dana, zvanično preko Svetog Arhijrejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, do daljnjeg uskraćeno svako sveštenodejstvo.

18. Ovakvo delovanje i ovakav način rada episkopa g. Irineja, dovelo je Srpski narod u Australiji do razdora neviđenih razmera, i nezapamćenih podela, koje su mnogo dublje i bolnije od onih iz 1963. godine, kako uopšteno gledano, na nivou samih C.Š.O. tako i u intimnom porodičnom životu vernog naroda, gde je veliki broj primera duboke zavađenosti, i rastuće mržnje unutar ogromnog broja porodica i familja, koje su do juče živele u ljubavi i slozi

Imajući sve ovo nabrojano u vidu, a što je samo jedan deo ovako krajnje štetnog delovanja, donesena je odluka da se episkopu australijsko-novozelandskom, i administratoru eparhije za Australiju i Novi Zeland mitropolije novogračaničke, g. Irineju (Dobrijević), ZABRANJUJE prilaz na manastirsko imanje Manastira Svetog Save, 453 Wallaroo Road, Wallaroo, via Hall, New South Wales, Australia.

- Članovi Properti Trasta,
- Predstavnici Crkveno Školskih Opština,
- Predstavnici Srpskih Nacionalnih Organizacija,
- Prognani Eparhioti Slobodnih Srpskih Pravoslavnih
- C.Š.O. Eparhije za Australiju i Novi Zeland.

(potpisi u prilogu)

Dano u Manastiru Svetog Save – Novom Kaleniću
Na Lazarevu Subotu, 11. aprila 2009. godine.

Enter supporting content here