SRBI U SIDNEJU
Episkop Damaskin
Home
.
Why persecute the orthodox faithful
Diskriminacija Srpske radio grupe na Radiju 3ZZZ
Zasto LAZETE gospodine Episkope?
Kanbera iza kulisa ili bezakonje sa blagoslovom
Media Release Canberra Monastery
letter to Irinej
Dan eparhije ili Dan kompanije
Tricky Business
Open Letter of Concern
Message to Irinej - "No More"
IMPORTANT announcement SVETI NIKOLA
Serbian People Condemn Irinej's Attacks on Bishop Damaskin
Badnje vece u kanberi
Sidebottom v Isidore
FRESH ATTACK IN QUEENSLAND
Milutinovic refuses to accept proof
MIRKO SPENDS MONEY
American Gang of Four caught out
Dobre sentenced to 2 years imprisonment
Monastery Visoki Decani
Irinej's Folly
Keep Isidore out of Australia
Reagovanje vladike Damaskina Davidovica
MIRKOVA NAJNOVIJA ZTRVA..
Episkop Damaskin
Premesti se Nedjo
Kakav Vladika, takvi i vernici
Egzil u Egzilu
EPISKOP IRINEJ I EPISKOP PETAR
Dvadeset godina od upokojenja vladike Petra
The Truth about Frankston
Kanbera September
The Law in Australia is Strong
Lipstick on a Pig
Vladika funkcioner u katolickoj instituciji
Controversial Serbian bishop's woes follow him from US
Poziv 21 septembra
SLUZBA I MOLEBAN ZA 700,000
Free Serbian Orthodox Church Information
MIRKO VS SVETI NIKOLAJ
Srpskoj politickoj emigraciji, svestenicima i vernicima Novogracanicke mitropolije
MIRKO RESURRECTS FREE CHURCH
Drazin Dan Kanbera
Govor Nikole Cuka
KO SU PRAVI TVORCI NOVOG RASKOLA U AUSTRALIJI
Our Heritage
Sveti Nikolai Zicki
Episkop AMVROSIJE posetio Kanberu
Announcement
Time For Change
Irinej refuses to answer
Kriminal i podvala
Hasim Taci se seta po Sidneju
ODGOVOR PROPERTI TRASTA SLOBODNE PRAVOSLAVNE CRKVE
Bishop loses first battle in Canberra
Mirko the Cheap Magician
NEKADA SE ZVALA CRKVA - DANAS SE ZOVE PREDUZECE:
abandoned children
Priest allowed to break all rules
Return to the Dark Ages
Who desecrated our monastery?
The devil in disguise
Irinej Closes another Church
Cabramatta Election Farce
Visions of Grandeur
Operations Manual 2008
Nasilnicko ponasanje tek rukopolozenog svestenika
Australija: Nedostojno ponasanje vladike Irineja (Dobrijevic)
Milan Vekovich letter to Bishop Irinej
Extended Plenary Meeting Resolutions
Da li ce Irinej na sud
Why New Kalenic?
Bishop Irinej's Folly
Bishop attacks our Faith
Ili se Pokloni, ili se Ukloni
Please Help Our Children

.

Episkopu Damaskinu (Davidović) upućen poziv iz Australije?

Vladika Damaskin (Davidović)
Vladika Damaskin (Davidović)

Kako saznajem nešto što do juče nije bilo verovatno, danas postaje već stvarnost: Slobodna Srpska Pravoslavna Crkva u Australiji postaje realnost.

Piše Janko Bojić, 27.10.2008
+++


Gledajući samo u najkraćem preseku bilans urpavljanja Srpskom crkvom u Australiji, taj g. Dobrijević Mirko (Irinej) je tamo napravio pravi dar - mar.

- “rascinio” je “deklaratorno”, bez suda i sudjenja, najstarijeg svestenika u novogracnickoj eparhiji, koji je bio dugo godina sekretar eparhije i glavni i odgovorni urednik epahrijskog lista

- ovim cinom je zaveo strahovladu nad svestenstvom, i sve ih stavio pod apsolutnu i bespogovornu poslusnost.

- iz Crkve je ekskomunicirao i iz finansijskog clanstva crkvenih opstina opet bez suda i sudjenja, “deklaratorno” je iskljucio preko dvesta vernika, graditelja, utemeljivaca i cestitih srpskih domacina koji su sacinjavali jezgro novogracanicke eparhije, bivse Slobodne srpske crkve.

- proglasio je Properti trast (Imovinsko poverenistvo) koje je vlasnik imovine i Manastira Kalenica, da je to “protestantska institucija”, sa kojom od prvog dana nema kontakt, odnosno saradnju i ne priznaje ga, iako je Properti trast predvidjen Ustavom Slobodne Srpske Crkve.

- promenio je nezakonito sediste eparhije i izazvao pravi krstaski rat, kako je to okarakterisao g. Milan Martinovic u njegovim dopisu iz Australije

- kao krajnji rezultat svoga “uspesnog” administriranja eparhijom, a videli smo, kako kaze prota Saracevic, da je i njegovo administriranje prema crkvenim kanonima nelegalno, izazvao je lancanu reakciju, gde sada ima vec cetiri crkveno-skolske opstine koje su mu otkazale jurisdikciju i koje ga ne priznaju za svoga episkopa.

Sve ovo nabrojano je se na nase oci vec izdesavalo.

Medjutim, ono sto mi u Kanadi iz pouzdanih izvora saznajemo, to je da je episkopu Damaskinu Davidovicu upucen poziv da dodje u Australiju, kako bi se posle svih ovih desavanja, Slobodna Srpska Pravoslavna Crkva konacno reorganizovala i postavila na zdrave noge.

Iz najnovijeg obavestenja, vidimo da su te crkveno-skolske opstine sa Properti trastom i manastirom Novi Kalenic, vec stvorile svoj SAVEZ i pripremaju za stampu crkveni kalendar za narednu godinu, koji bi trebao da bude izdat sa blagoslovom vladike Damaskina Davidovica.

Episkop Damaskin (Davidović)

(kratka biografija)

Slucaj episkopa Damaskina je veoma dobro poznat crkvenoj i siroj srpskoj javnosti. Ali, podsecanja radi, naveo bih neke detalje koji su veoma vazni u kontekstu sadasnjih dogadjaja. Episkop Damaskin je bio 10 godina profesor bogoslovije u Prizrenu. Godinu dana se nalazio na postdiplomskim studijama u Solunu. “Po potrebi sluzbe” 1986. Sinod ga postavlja za upravnika internata na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde ostaje 2 godine. Posto za njega nije bilo mesta u SPC, emigrira u Nemacku, upoznaje se sa Mitropolitom Irinejem Kovacevicem i prelazi u Slobodnu SPC. Izabran je i hirotonisan u Manastiru Novoj Gracanici 1990. za episkopa Slobodne Srpske pravoslavne crkve. Arhijerejsku hirotoniju izvrsili su, sada pokojni, mitropolit Slobodne Srpske crkve IRINEJ Kovacevic i vladika Vasilije Vejinovic, u prisustvu preko hiljadu vernika.

Zatim, Episkop Damaskin je bio zvanicno izabran i u Sinodu u Beogradu potvrdjen, za episkopa australijsko-novozalandskog, mitropolije novogracanicke, striktno prema pravnim klauzulama koje predvidja “Predlog o pomirenju”, koga su zvanicno prihvatile, i Beogrdaska patrijarsija (Ja nikada necu reci Srpska - rece otac Justin) i Slobodna srpska pravoslavna crkva 1991. godne. Dakle, potpisali su taj vazan dokument Patrijarh Pavle I Mitropolit Irinej. (Nesto slicno Rusima, koji su se ujedinili prosle,2007, godine. Neka je i Risima SA SRECOM!)

Episkop Damaskin je, kako predvidja ovaj zvanicni dokument, na predlog Episkopskog Saveta novogracanicke mitropolije, ZVANICNO IZABRAN ZA EPISKOPA EPARHIJE ZA AUSTRALIJU I NOVI ZELAND, MITROPOLIJE NOVOGRACANICKE, NA CRKVENO NARODNOM SABORU TE EPARHIJE 1993. GODINE.

Tada je i njegova fotografija kao nadleznog episkopa štampana u crkvenom kalendaru.

Medjutim, njegov izbor je tada “privremeno” odlozio Sveti arhijerejski sinod, pod izgovorom da su “potrebne jos neke dodatne konsultacije”, odn. da “SINOD NE MOZE DA POSTAVLJA EPISKOPA I DA JE TO U NADLEZNOSTI ARHIJEREJSKOG SABORA SPC”, Dakle, to je osujeceno, jer je i sadasnji, vec godinu dana bolesni Patrijarh PAVLE Stojcevic u procesu POMIRENJA jednostavno UCENIO Mitropolita IRINEJA Kovacevica rečima:

“POMIRIĆEMO SE I SLUŽIĆEMO ZAJEDNO ALI POD USLOVOM DA VLADIKA DAMASKIN DAVIDOVIC BUDE SA NAMA-PATRIJARSIJOM U BEOGRADU, A NE SA VAMA IAKO STE GA VI IZABRALI I HIROTONISALI U NOVOJ GRAČANICI”. Na žalost, mitropolit IRINEJ je na tu ucenu pristao i vladiku Damaskina, jednostavno rečeno PRODAO BEOGRADU (kao braća starozavetnog Pravednog JOSIFA u Egipat).

I tako, te “dodatne konsultacije” su nezakonito promenile ZAKONITU odluku Episkopskog saveta novogracanicke mitropolije, i ZAKONITU odluku Crkveno-narodnog sabora, i tako episkop Damaskin, iako je zvanicno bio IZABRAN - NIKADA NIJE BIO USTOLIČEN, mada je pre toga dva puta posetio Australiju, zajedno sa Irinejem i Vasilijem, gde su ucestvovali na Crkveno-narodnim saborima Slobodne Srpske pravoslavne crkve.

Posle toga doslo je i do nezakonte likvidacije zapadno-evropske eparhije, mitropolije novogracanicke, ciji je episkop Damaskin tada bio nadlezni episkop, pa je tako, kao sto vidimo prema patrijarsijskom obicaju, kao Episkop Srpske Pravoslavne Crkve, koji nije bio za neke “podoban”, ostao na belom hlebu, i konacno je “rascinjen”, odlukom nepostojeceg tela u crkvenoj konstituciji, a koje su sami ustrojitelji nazvali “Prosireni Sinod”. U stvari ovaj prosireni sinod je Trijumvirat koji godinama drma patrijarsijom: Bulovic - Radovic (odnosno neki vele Razdoric) - Jevtic.

Vidimo isto tako danas, da je Dobrijevic u Australiju doveo sebi bliske “osudjenike”, koji su proterani iz Aljaske, i da oni sada paradiraju i uživaju gostoprimstvo lakovernog i naivnog srpskog naroda, dok je čestiti i pravedni episkop Damaskin toboz “rascinjen” i za njih samo obican “raskolnik”.

Čestitamo vladici Damaskinu koji je u OTVORENOM PISMU PATRIJARHU PAVLU Stojcevicu javno rekao da ta odluka nekakvog prosirenog sinoda njega ne obavezuje. Dakle, DAMASKIN NE PRIZNAJE TO “PASCINJENJE” koje “visi u vazduhu” kako sam vladika Damaskin kaze, jer u Patrijarsijskom zvanicnom listu GLASNIK do danas nije objavljeno. Dakle, sve su to mućke i izivljavanja PAVLA Stojcevica sa svojom bratijom nad jednim zivim i mnogo zasluznim covekom sa mucenicku Srpsku Crkvu - Damaskinom Davidovicem.

Setimo se samo njegovog nesebicnog, po cenu zivota, gasenja pozara u Peckoj Patrijarsiji 1981. godine, od kada je Srpska Crkva, zbog saradnje sa bezboznicima i komunistima, od tada pocela da se izivljava i progoni Damaskina Davidovica zarad “očuvanja bratstva i jedinstava svih naroda i narodnosti”, jer je Damaskin javno rekao kako su Pecku Patrijarsiju zapalili Siptari, sto nije smelo da se kaze dve-tri godine. (Ko jos nije procitao to OTVORENO PISMO PATRIJARHU PAVLU, neka otvori WWW.NOVINAR.DE i u “serchu” napise “VASA SVETOSTI, GOSPODINE PAVLE”), a tako moze naci i ostale priloge u vezi sa vladikom Damaskinom, koji su prezentovani na tom sajtu). Secamo se takodje i odbijanja vladike Damaskina da u manastir Hilandar ide da bi tamo bio ne srpski pravoslavni monah i kaludjer već UDBIN ČOVEK I ŠPIJUN.

(Uzgred, nedavno je u Srbiji na B92 prikazana serija INSAJDER B92, u 4 nastavka “SLUZBENA TAJNA”, gde preziveli udbasi, bez imalo grize savesti, javno iznose kako i na koji nacin su na stotine ljudi likvidirali i bezdusno ubili kao svoje “neprijatelje i ideoloske protivnike” (Sve to postoji na YOUTUBE, samo kad napisete SLUZBENA TAJNA, epizode 1,2,3 i 4, bar do sada tokiko, a mozda ce ta “SEPTICKA JAMA”, kako su je sami bivsi udbasi, ubice i zlikovci nazvali, biti i produzena sa javnim prikazivanjem na TV-B92).

Pročitasmo i reagovanje novog svestenickog udruzenja, pismo upuceno Razdoricu, iz koga se vidi pravo stanje u Srpskoj crkvi danas. Despotizam devijantnih uzeo je nevidjene razmere i u Otadzbini, u srcu Majke Srbije, i to u dve njene najvece eparhije, zickoj i sumadijskoj, a I druge eparhije sirom Srpstva nista nisu bolje od ovih dveju eparhija. Uvek neko prednjaci, dakle

  • Beograd - sa mitroprofit-AMFILIOKVIJEM Radovicem,
  • Sumadijska - sa Jovanom Mladenovicem,
  • Niska - sa Irinejem Gavrilovicem,
  • Zicka-SVETOSAVSKA - sa HRISOSTOMOM Stolicem,
  • Hercegovacka sa Atanasijevim i drzavno-vatikanskim pulenom G Grigorijem Duricem,
  • Australijska - sa biskupom Jerinejem-MIRKOM Dobrijevicem,
  • Backa sa “do koze crvenim”, sivom eminencijom, dr. Bulovicem isto MIRKOM . i tako redom.

Svaka cast retkim - kao Visokomoralnim I mucenikom dr. Artemijem Kosovskim, Nikanorom - banatskim, Jefremom -Banjaluckim i jos nekolicinom njima slicnim, nacionalnim - koji se Boga boje i ljudi stide..

Tako smo suoceni sa jednom jezivom stvarnoscu, i moramo po ko zna koji put, da pocinjemo ni od cega. Embrion ponovnog osnivanja Slobodne Srpske Pravoslavne Crkve u Australiji, je definisan i mora da urodi plodom. U tome nam je Srpstvu jedini spas, kako u rasejanju tako i Otadzbini Srbiji i u svim vekovnim Srpskim zemljama.

Zato, neka je na srcu putešestvije i početak ostvarenja novog cilja vladike Damaskina,(odn. čestitih i patriotskih Srba i Srbkinja Australije) koga su naši savremeni zlotvori poslali na put golgote. Na raspece. Ali Vladika Damaskin Davidovic, kao što vidimo, izgleda da sada dozivljava svoje “vaskrsenje”.

U krajnju pobedu dobra nad zlim, nisu verovali oni koji su se zlobom ispunili bili, oni koji su, kako narodni pesnik kaze: “Za pravilo ludost izabrali.” Tako je i Razdoric sa njegovim Trijumviratom izabrao ludost. Ali nad ludoscu, bilo kada pamet trijumfuje!

Janko Bojic, 27.10.2008

Enter supporting content here